Een geboren renner?

Soms komen de dingen vanzelf bij elkaar. Ik had vanwege een niet nader te benoemen associatie een cd van Emmylou Harris opgezet. Nadat ik het nummer dat ik zocht had gedraaid, liet ik de muziek van mijn gedeeld favoriete zangeres verder spelen. Één van de nummers die volgden was “Born to run“, met als laatste 2 regels van het refrein “Just to feel free and be someone. I was born to be fast I was born to run”. Ik ging eens op Internet zoeken op songteksten met deze titel en vond o.a. het welbekende nummer van Bruce Springsteen (“tramps like us, baby we were born to run” ) en een lied van Neil Young met “Cause I was born to run I was born to run I was born to run I was born to run run run” als steeds terugkerende tekst. Helaas vond ik geen Nederlandse liedteksten over dit onderwerp. Doen wij Nederlanders het liever dan dat wij erover zingen?

Mijn gezin en ik zijn nu net een ruime week terug van een heerlijke vakantie in Duitsland. Voor de vijfde keer hebben wij verbleven in ons favoriete bungalowpark aldaar, genaamd “Dwergter Sand”, dat beheerd wordt door een bekende Nederlandse keten die “groenparken” exploiteert. Dit park ligt net buiten het gehucht Dwergte in Niedersachsen, een uurtje rijden de grens over ongeveer ter hoogte van Emmen. Dwergte is niet veel meer dan een kruising van wegen met daaraan gelegen twee café-restaurants en het park ligt met de rug pal tegen het natuurgebied Thülsfelder Talsperre. Je loopt er op meerdere plaatsen zo het bos is.

Het weer was fantastisch, de temperatuur meestal te hoog om te gaan rennen. Maar ik heb toch één keer de hardloopschoenen ondergebonden en de route die ik al langer in mijn hoofd had gelopen. Met mijn oudste dochter als begeleidster en waterdraagster op de fiets naast mij, heb ik eindelijk het parcours van ruim 16 km afgelegd. De route liep eerst een paar kilometer door het bosgedeelte, daarna langs een heideveld, vervolgens over een dijk met afwisselend uitzicht op bospercelen, weides en heidevelden en in de verte het meer. Vervolgens gingen we over een soort wandelpromenade langs het kunstmatige stuwmeer en tenslotte weer door het bos via een bosweg annex fietspad terug naar het vakantiepark. Dat kunnen ze mij mooi niet meer afpakken, die loop zit lekker in de knip. Als iemand nog op zoek is naar een vakantiebestemming, wel in het buitenland maar niet te ver van huis, waar je prima kunt hardlopen, dan kan ik deze plek van harte aanbevelen. Je kunt er, zoals ik gedaan heb, rennen over geplaveide fiets- en wandelpaden maar er zijn ook veel echte bospaden waarop je eindeloos kunt hollen. En het genoemde vakantiepark is heerlijk rustig, schaduwrijk (vooral aan ruim opgezette westkant) en zeer luxueus te noemen. Toen wij hier een paar geleden rond de jaarwisseling verbleven werd er zelfs een ‘Silvesterlauf’ gehouden, die jaarlijks blijkt te worden georganiseerd.

Ik had een drietal hardloopboeken meegenomen, waaronder “Het duurloopmisverstand” van Klaas Lok en “Ik, hardloper” van Stans van der Poel en Koen de Jong. Deze twee boeken gaan vooral over hoe je met minder (duurloop-)training betere resultaten kunt halen. Het derde boek boeide mij verreweg het meest. “De geboren renner” van Christopher McDougall (oorspronkelijke titel: “Born tot run. A hidden tribe, superathletes and the greatest race the world has never seen” ) gaat o.a. over de Tarahumara, een oude en mysterieuze indianenstam in Mexico waarvan de leden de reputatie hebben de beste renners ter wereld te zijn. Zo won een 57-jarig lid van deze stam in 1993 een loodzware 100 mijlsrace in de VS met niets anders aan dan een toga en sandalen. Dit zeer goed leesbare boek combineert de zoektocht van de auteur naar deze stam en de eenmalige hardloopwedstrijd die in hun leefgebied georganiseerd werd en waaraan een aantal Amerikaanse top-ultralopers meedeed, met een zeer interessante en plausibel overkomende uitweiding over het feit dat de mens het hardlopen van nature in de genen heeft zitten. De mens zou een geboren hardloper zijn die in het verleden zelfs al hardlopend dieren zoals antilopen en andere hertachtigen wist te vangen, simpelweg door net zolang achter de dieren aan te rennen totdat deze van uitputting het loodje legden.

De auteur haalt vele wetenschappelijke onderzoeken aan, die bij elkaar het plaatje van waarom de mens een geboren renner zou zijn compleet maken en die het beweerde daardoor ook aannemelijk maken. Een onderdeel van zijn betoog is het pleidooi om op blote voeten te rennen, omdat onze voeten daarvoor gemaakt zouden zijn. Het verhaal is wel erg Amerikaans in die zin dat de beschreven hardlopers allemaal de beste ter wereld in hun discipline zijn of waren. Het typisch Amerikaanse idee dat alleen de winnaars meetellen. Ook moet je er tegen kunnen dat de schrijver heel veel zijpaden inslaat tijdens zijn verhaal. Die zijpaden zijn in mijn beleving wel functioneel omdat ze uiteindelijk toch weer op de hoofdroute uitkomen. Het hele ‘verhaal’ was voor mij zo boeiend dat ik de ruim 300 pagina’s binnen een paar dagen had uitgelezen. En het het maakte zelfs zo’n indruk op mij dat ik, die altijd al een broertje dood heeft gehad aan het waar dan ook lopen op blote voeten, de neiging kreeg om dat toch maar eens te gaan proberen. Heb ik uiteindelijk niet gedaan, overigens.

Toen ik een paar dagen geleden weer thuis aan het hardlopen was moest ik denken aan de regels die Emmylou Harris zong: “Just to feel free and be someone. I was born to be fast I was born to run”. Ik ben weliswaar het tegenovergestelde van snel bij vrijwel alles wat ik doe, het hardlopen geeft mij, al is het kortstondig, dat gelukzalige gevoel van vrijheid dat ik in het dagelijks leven nog wel eens mis. Ik hoef ook niet eindeloos door bossen of over velden achter hertachtigen aan te jagen, gewoon een geplaveid fietspad in de semi-vrije natuur en in de rust van het buitenleven is voor mij al goed genoeg, “Just to feel free”. Misschien ben ik daar wel voor geboren.

Bol.com boek “De geboren renner” (met recensies)

Silvesterlauf: Thuelsfelder Talsperre

Silvesterlauf: organiserende vereniging

Noot: ik zal geen verdere gegevens over het bungalowpark toevoegen, anders denken jullie nog dat ik aandelen bij die tent bezit.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 13 augustus 2013 op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: