Terugblik 2015

2015 is voor mij een veelbewogen jaar geweest. Na een lange loopbaan bij dezelfde organisatie (ook al ging het door fusies om meerdere rechtspersonen), begon ik op 1 mei bij een nieuwe werkgever. In een compleet nieuwe omgeving derhalve en wat werk betreft moest ik helemaal vanaf nul alles leren. Deze wisseling had duidelijk zijn invloed op het beoefenen van mijn favoriete sport. Zo kon ik t/m april er nog aardig veel tijd in steken en gemiddeld 6 keer per maand de renschoenen onderbinden. Ik was zelfs de hele vierde maand van het jaar vrij vanwege een overschot aan vakantiedagen en rende toen lekker 8 keer, waarvan 3 trimlopen. De rest van het jaar kon ik met 5 keer per maand gemiddeld veel vaker alleen in het weekeinde op pad gaan. Behalve in de weken dat ik vakantie had, uiteraard. Die vakanties zorgden voor een ogenschijnlijk klein verschil in trainingsintensiteit van 1 keer hardlopen per maand. Mijn nieuwe werksituatie, inclusief langer woon-werkverkeer en langere werktijden, kostte mij vooral het eerste halve jaar veel meer energie dan ik tot dan toe gewoon was. Sowieso gaat mijn vorm snel achteruit als ik maar één in plaats van twee keer per week op pad kan gaan. Daarom heb ik ook geen pr-verbeteringen te melden in deze terugblik, waar ik er het jaar ervoor wel een paar heel mooie had.

In 2014 heb ik 78 keer gelopen, waarvan 13 ‘wedstrijden’. Met totalen van 1027 km, 13,18 km gemiddeld per keer, 5:45 per km en 10.42 per uur. In 2015 dus 65 keer, waarvan 14 ‘wedstrijden’ en totalen van 883 km, 13.6 km gemiddeld per keer; 5:43 per km, 10.49 per uur. Zeer verbaasd ben ik over het feit dat ik dit jaar gemiddeld sneller heb gelopen dan in 2014, al is het verschil tussen 10.42 en 10.49 maar heel gering. Ik was ervan overtuigd dat mijn snelheid met het stijgen der jaren alleen maar aan het achteruitgaan was. Die vooronderstelling is dus voorlopig onjuist gebleken, en dat vind ik echt verheugend. Ik ben dan wel weer een jaar ouder geworden, maar nog niet langzamer. Dat geeft deze burger extra moed om lekker door te gaan. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik de eerste 4 maanden van het jaar met 10:65 per uur en 5.38 minuten per km een stukje sneller was dan in de overige 8 maanden. Toen haalde ik nog maar 10.40 per uur bij 5.46 minuten op een kilometer. Dat moet de invloed van mijn hierboven beschreven baanwisseling geweest zijn. Ik ging in die tweede periode wel wat langer lopen dan daarvoor 13.66 km gemiddeld per run tegen 13.48 km de 4 maanden ervoor.

Het dieptepunt van mijn hardloopjaar is simpel aan te wijzen: de Wallenloop in Naarden, waarbij ik binnen 3 km geblesseerd moest afhaken. Over het hoogtepunt heb ik iets langer nagedacht, maar dat zijn gewoon alle andere keren dat ik de renkleding en -schoenen heb aangetrokken en mijn trimloop (14 keer) of training (51 maal) wel tot een goed gezond, einde heb weten te brengen. Mijn finish binnen de 50 minuten bij de Brettenloop in Amsterdam was heel kort een hoogtepunt, tot ik een paar minuten later besefte dat ik minder dan 10 km moet hebben afgelegd en ik dus geen volwaardig beste resultaat op die afstand heb kunnen neerzetten. De storm- en regenloop in Het Twiske in november zal ik trouwens ook niet zo snel vergeten. Helemaal aan het einde van het jaar kwam er nog een allerlaatste, nieuw hoogtepunt, maar daarover vertel ik meer in een volgende blog.

Twee nieuwe lopen heb ik in 2015 aan mijn lijstje kunnen toevoegen, de zojuist genoemde Brettenloop in Amsterdam-West en tegen het einde van het jaar de Olympisch Stadionloop in Amsterdam-Zuid. En na drie jaar pauze heb ik ook de Roze Loop (de kleinste loop die ik ken) weer eens gedaan. Verder heb ik geloof ik alle lopen die ik het jaar ervoor ook aandeed, wederom met mijn deelname vereerd. Behalve de Driedorpenloop in Kortenhoef, die ik als enige niet voor herhaling vatbaar vond. En ik heb in september de jubileumeditie van de Twiskemolenloop aan mij voorbij laten gaan, omdat ik de opzet van een ‘funmarathon’ niet zo zag zitten. Wel nam ik, ondanks dat ik het jaar ervoor bedacht had ik het welletjes vond, toch deel aan de Dam tot Damloop. En wel voor de zesde keer in successie.

De Nescioloop moest ik op gevoel lopen, zonder de hulp van mijn gps-horloge. Dat gaf mij kort voor de start even het gevoel erg onthand te zijn maar in de praktijk bleek het gemis aan tijds- en afstandsregistratie reuze mee te vallen. Bovendien had ik het geluk dat er gangmakers voor een bepaalde eindtijd beschikbaar waren, waarmee ik mij verzekerd wist van een betrouwbaar meelopend tijdschema. Dolf Jansen kreeg van mij het afgelopen jaar veel aandacht en daarmee misschien wel te veel eer. Uitgebreid heb ik verslag gedaan van zijn audio-coaching als onderdeel van de Looptijden-app en over de inhoud van zijn geschreven hardloopklassieker “Altijd verder’. Lees mijn blogs ‘In Duitsland met Dolf‘ (2 delen) en ‘In Duitsland met/ zonder Dolf‘ er maar op na.

Als ik, ook op hardloopgebied, iets moois of goeds heb ontdekt, maak ik er graag een gewoonte of traditie van. Zo ga ik in januari meestal veel intervaltrainingen doen en is november mijn halve marathonmaand. In oktober heb ik voor het tweede, opeenvolgende jaar de monstertocht langs mijn kanaal van Breukelen naar huis volbracht. Ik kan bijna niet wachten tot ik die tocht, het liefst op een zonnige zaterdag, voor de derde keer kan maken. Verder heb ik ook het voorbije jaar weer veel inspiratie geput uit de aanwezigheid van vrouwelijke lopers tijdens trimlopen en trainingen. Sowieso heb ik het idee dat ik steeds meer renners van de andere sekse tegenkom, op alle tijden van de dag en iedere dag van de week. Ik vind dat een zeer verheugende ontwikkeling en ook leuk dat er speciale lopen voor vrouwen georganiseerd worden, zoals de Rokjesdagloop, die ik zelf vorig jaar heb bekeken.

Niet erg enthousiast was ik in het begin van het najaar over de Runners World-verkiezing van hardloopblog van het jaar. Toen ik de lijst van ruim 30 genomineerde sites zag, dacht ik eerst nog dat ik nu eindelijk de crème-de-la-crème van het Nederlandse bloggersgilde op rengebied te pakken had. Toen ik echter de blogs ging bekijken moest ik bij de eerste 10 à 15 sites de stukjes over hardlopen met een lantaarntje zoeken. Bij een paar vond ik geen enkele bijdrage over mijn favoriete blogonderwerp. Toen bekoelde mijn enthousiasme heel snel en ben ik begonnen aan een kritisch verhaal over deze ‘misverkiezing’. Want als je blogs op hardloopgebied voordraagt voor een uitverkiezing, neem je toch de sites die voor (bijna) 100 procent over hardlopen gaan, zou ik denken. Niets bleek minder waar. De sites die met de eer gingen strijken, hadden hardlopen duidelijk niet als hoofdthema. Ik heb de bewuste blog nooit gepubliceerd omdat het te lang duurde voor ik er een goed betoog van kon maken en omdat ik mijn interesse in het onderwerp verloor.

2015 is het jaar geweest dat ik mijn bezwaren tegen het lopen met muziek in de oren heb laten varen en dat ik meerdere keren met bijvoorbeeld Emmylou Harris langs het kanaal en met Joaquín Rodrigo over de brug ben gegaan. Over het gebruik van muziek als stimulans bij het rennen ben ik erg enthousiast geraakt en zou ik vele blogs kunnen vullen. Ik wil al bijna niet meer zonder muziek op pad.

Op bloggebied was het trouwens ook een goed jaar, ik heb 27 verhalen online gezet, tegen 34 een jaar eerder. Ietsjes minder qua aantal dus. Dat hangt uiteraard samen met het feit dat ik minder gelopen heb en daarom ook minder beleefd. Maar ik had op mijn eigen site wel iets meer bezichtigingen, ook meer bezoekers en vooral veel meer waarderingen dan in 2014. Ik heb nu, inclusief dit epistel 85 blogs online staan. Het zou mij moeten lukken om in 2016 het honderdste verhaal te publiceren.

Als ik kijk naar de plannen die ik een jaar eerder in mijn jaaroverzicht had gezet:

  • Als het kan op herhaling bij alle lopen (min één) van het afgelopen jaar
  • Één keer een 10 km onder de 50 minuten lopen
  • Joggen op het strand
  • Struinen op een laag vers gevallen sneeuw
  • 1 of 2 halve marathons lopen
  • Gewoon zoveel mogelijk lekker lopen en genieten in de buitenlucht
  • Zoveel mogelijk blogs over hardlopen schrijven

heb ik een aantal zaken (nog) niet kunnen realiseren. Zo heb ik niet in de sneeuw gelopen, omdat die er gewoonweg niet was, of een zodanig korte tijdspanne dat ik daar geen gebruik van heb kunnen maken. Ook heb ik nog steeds niet op het strand gerend. Maar daar komt dit jaar vrijwel zeker verandering in, omdat ik ga meedoen aan de Zandvoort Circuit Run. Deze 12 km-loop gaat ruim 2 km over het strand. Ik ben nog nooit eerder op het zand hardlopend actief geweest, ja als kind waarschijnlijk wel eens tijdens het spelen, en dan ga ik maar meteen tijdens een wedstrijd aan de bak. Maar ja, mijn allereerste trimloop was de Dam tot Damloop en mijn tweede een jaar later …., inderdaad eveneens de Dam tot Damloop. Ik ben dus gewend om niet te benauwd te beginnen aan iets nieuws. En ik had ook Egmond kunnen kiezen voor mijn strandvuurdoop, dus die paar kilometers vallen best nog wel mee. Verder heb ik geen halve marathon kunnen doen omdat ik het in november niet aandurfde. Achteraf gezien had ik in december bij de Twiskemolenloop dat gemis nog kunnen goedmaken, als ik naar de weersomstandigheden van die dag terugkijk, maar ook toen dorst ik die vele stappen niet te zetten. Ik ben er verder, zoals ik eerder al memoreerde, niet in geslaagd een echte 10 km onder de 50 minuten neer te zetten.

Het hierboven genoemde rijtje kan ik voor 2016 gewoon opnieuw gebruiken, want wat ik wel gedaan heb wil ik dit jaar nog maar eens herhalen. En ik hoop in 2016 de mijlpalen van mijn 50ste trimloop (nog 5 te gaan) en de 100ste blog (nog 15 voor de boeg) te bereiken. Ik heb er, zoals altijd, heel erg veel zin in.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: