Hardloopvitaminen

Ik heb een redelijk aantal hobby’s en liefhebberijen en sommige daarvan weet ik aardig te combineren. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het schrijven over hardlopen, iets dat ik al een paar jaar doe. Hardlopen doe ik al heel lang, schrijven eigenlijk ook, zij het met grote tussenpozen. Luisteren naar muziek doe ik nog veel langer en het verzamelen ervan is als een soort tweede natuur voor mij. Ik ben gediplomeerd muziekbibliothecaris/ phonothecaris, al ben ik helaas nooit als zodanig werkzaam geweest.

Dit verhaal is eigenlijk een logisch vervolg op ‘In Duitsland met Dolf – deel 2’. Daarin vertelde ik dat ik problemen had met het geluid op mijn koptelefoon, in combinatie met de audiocoaching van de Looptijden-app. Die kwestie heb ik in eerste instantie alleen kunnen oplossen door over te gaan op een set die specifiek bedoeld is voor gebruik met een telefoon. Nu kwam Dolf ineens luid en duidelijk mijn oren binnen. Omdat ik in die periode toch steeds liep met smartphone en oortjes wilde ik het benutten van de Looptijden-app maar eens combineren met het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen.

Hardlopen en muziek was voor mij geen gebruikelijke combinatie en wel om drie redenen:
1. ik wil als ik aan het lopen ben altijd goed kunnen horen wat er om mij heen gebeurt als het gaat om geluiden die verband houden met het verkeer en de aanwezigheid van andere mensen.
2. de muziek die gemaakt wordt door alle buitengeluiden, zoals de zang van vogels en de wind door de bomen is voor mij altijd mooi en aantrekkelijk genoeg geweest.
3. als ik aan het lopen ben, en dat zal ongetwijfeld met anderen ook gebeuren, ben ik doorgaans wat in mijzelf gekeerd en soms zelf bijna helemaal van de wereld (lees mijn blog hierover). Als ik dan ook nog mooie of prettige muziek op mijn hoofd zou zetten, ben ik helemaal niet meer in het hier en nu en dat laatste wil ik toch wel voorkomen.

Het parcours dat ik een keer ging lopen was echter zodanig stil en rustig, dat ik van oordeel was dat ik wel eens een keertje aan de drie hierboven genoemde redenen voorbij kon gaan. En ik ben een fervent muziekbeluisteraar, zoals ik al aangaf. Dus ik ging het gewoon doen.

De eerste keer waren de hardloopvitaminen niet zo’n succes. Ik had muziek van Gordon Lightfoot geselecteerd en zette die tegelijk aan met het activeren van de tijdwaarneming en de audiocoaching. Het eerste nummer klonk prima maar toen dat was afgelopen, begon hetzelfde liedje opnieuw. Nu ben ik een groot liefhebber van de liederen van deze Canadese grootheid, maar om mijn hele training naar één nummer te luisteren, vond ik geen goed idee. Ik zou op die manier nog een hekel gaan krijgen aan die prachtige song. Dus onderbrak ik mijn loop maar gauw en stopte ik het afspelen. Dan maar weer verder met alleen het stemgeluid van Dolf.

Thuisgekomen zag ik al snel dat ik de herhaalknop moet hebben aangeraakt. Dat gebeurt dus als je, zoals ik, bij daglicht het telefoonscherm niet duidelijk in beeld krijgt. Ik ben echter niet iemand die snel opgeeft, dus bij de eerstvolgende training waagde ik een nieuwe poging. Nu ging het prima en ervoer ik de muzikale begeleiding als uiterst prettig en inspirerend. Muziek is ook niet voor niets heel belangrijk in mijn leven. Alleen de oordopjes die ik gebruikte waren niet een heel groot succes. Ik was constant bezig om die dingen weer terug mijn oren in te duwen. Dat is behoorlijk irritant, maar de andere setjes die ik bezit wil ik of niet blootstellen aan mijn zweterige oren of het geluid dat ze voortbrengen is aan storingen onderhevig.

Ik ben absoluut geen liefhebber van boenkeboenk- en heipalenmuziek. Ook andere computergestuurde of -gefabriceerde deuntjes die je voor het hardlopen overal op het internet al dan niet tegen betaling kunt verkrijgen, kunnen mijn goedkeuring niet wegdragen. Ik ben vooral gecharmeerd van goede popmuziek, op traditionele leest geschoeide akoestische muziek en orkestrale klassieke muziek. Met die genres (behalve klassiek) in mijn achterhoofd heb ik een poging gewaagd om een hardlooplijst samen te stellen. In mijn oren “eerlijke” muziek met een beetje meer tempo dan gemiddeld. Daarvan wil ik graag een deel met jullie delen.

Muzieklijst 1

De lijst begint met “Planets” van de Britse folkzangeres Kate Rusby en een paar tekstregels uit dit niet zo snelle nummer heb ik meteen maar gebombardeerd tot mijn motto: “Through the world, I am wandering, wandering”. Al hardlopend dwaal ik door de wereld, ook al is dat de wereld in een klein kringetje rondom mijn huis en woonplaats. Dan volgt het eerder genoemde ‘Long way back home’ van Gordon Lightfoot, om mijzelf de illusie te geven dat ik wel lekker een tijdje onderweg zal zijn. En ‘Awkward Annie’, een nu wat vlottere song van wederom Kate Rusby. Bij dat nummer wil ik meteen een waarschuwing geven: bij mij blijft het erg in mijn hoofd zitten en ik kan het er maar moeilijk weer uitkrijgen.

Vervolgens een blokje met ‘train songs’ zoals ‘Blue railroad train, ‘A-train’, ‘Train’ en tenslotte een nummer dat ik eigenlijk nog niet goed kende, maar dat mij zeer prettig verraste: ‘Train song’ van Mindy Smith.

Niet direct een echt uptempo nummer, maar wel erg fijn om te horen vanwege de mooie melodie, Mindy’s prima stemgeluid en de aansprekende tekst. Toen zij zong: ‘is my sweet man on that train’ en even verderop ‘is my sweet man coming home’, fantaseerde ik dat het mijn vrouw was, die dat voor mij zong. Ook al moest zij uiteraard nog wel even geduld hebben voor ik weer zou verschijnen.

Een aantal virtuoos gespeelde nummers van dobrospeler Jerry Douglas en zanger/ gitarist Doc Watson (voor mij dé verpersoonlijking van de Americana-muziekstijl) bracht mij bij ‘Deal’ van The Grateful Dead. Met nummers van die groep zou ik waarschijnlijk ook wel een lijst kunnen vullen. ‘Today’, een nummer van wijlen John Hartford gezongen door zijn zoon Jamie, kan ook mijn goedkeuring wegdragen. In een vorige blog heb ik het al uitgebreid genoemd. De eerste keren dat ik het beluisterde tijdens het hollen was ik mij aan het afvragen wie toch die vrouwelijke, tweede stem was die Jamie begeleidde. Zij klonk goed, maar voor mij niet echt bekend. Tot mijn ontzetting, kwam ik er op een ander moment achter dat het nota bene mijn gedeeld favoriete zangeres aller tijden, Emmylou Harris, is. De kwaliteit van de oordopjes die ik toen gebruikte, is blijkbaar zo slecht dat ik haar stemgeluid er niet in herkend had.

Een drietal John Denversongs, waaronder nog een treinenlied, ‘City Of New Orleans’ en een tweede pluk instrumentale nummers zoals ‘Blackberry Blossom’, ‘Sweet Georgia Brown’ en ‘Tennessee Stud’, bracht mij bij mijn favoriete blokje hardloopmuziek.

Muzieklijst Emmylou Harris

Achtereenvolgens ‘Guitar Town’,

‘Scotland’, ‘Walls Of Time’. ‘Montana Cowgirl’, ‘Lodi’,  If I Could Be There”, ‘Get Up John’

en ‘Smoke Along The Track’ (alweer train music!!) zijn schitterend gëinstrumenteerde songs, met wat mij betreft een voor hardlopen perfect ritme. Dat ritme wordt niet verzorgd door percussie-instrumenten maar door snaarinstrumenten zoals gitaar, mandoline, dobro, acoustische bas en viool. Deze muziek inspireert mij telkens weer en zeker als ik het even moeilijk heb, pept dit blokje mij enorm op. Sterker nog, op dergelijke zware momenten verlang ik zelfs iedere keer hevig naar deze liederen. Laatst nog sleepte deze muziek mij door een lastige paar laatste kilometers heen. Ook het feit dat Emmylou ergens tussendoor bij deze live-opnamen een kletsverhaal begint over een ventilator met de afbeelding van een legendarische zangeres erop, maakt mij niets uit. Ik raak er niet door uit mijn ritme en ren lekker door.

(Voor wie het album, waarvan deze muziek komt, compleet wil beluisteren: ‘At The Ryman’ )

Muzieklijst 2

Direct daarna volgt een song in dezelfde stijl van ene Becky Schlegel, een Amerikaanse zangeres die hier bij mijn weten absoluut niet bekend is. ‘The best part of the day’ is ook een sterk gezongen en gespeeld lied waarbij het lekker rennen is. De titel is uiteraard zeer toepasselijk, want is het moment dat je aan het hardlopen bent niet het  beste deel van de dag?!? Mijn andere gedeeld favoriete zangeres aller tijden komt maar één keer voor in deze lijst met ‘Bushes And Briars’. Zij was meer de singer/ songwriter van de lange, langzame ballades. In tweede instantie heb ik een paar Mindy Smith-nummers toegevoegd omdat haar muziek mij prima bevalt bij het hollen. ‘Take Me Back’, Pretending The Stars en ‘What Went Wrong’ zijn ongetwijfeld op het internet te vinden. Een tweetal instrumentale nummers van de Ierse zanger/ gitarist Barry Moore (voor hij zich Luka Bloom ging noemen, om uit de schaduw van zijn in Ierland wereldberoemde broer Christie te komen) en een paar Nitty Gritty Dirt Band-songs volgen. Van Gordon Lightfoot dan nog ‘Miguel’, ‘Carefree Highway’ en ‘Hi’way Songs’, en dat rijtje brengt mijn lijst bij de afsluiter: ‘Going Home’ van Mary Fahl. Een rustig nummer in de trant van ‘My Heart Will Go On’ (Celine Dion) . Als die muziek klinkt ben ik doorgaans klaar met rennen en is het inderdaad tijd om naar huis te gaan om de natte renkleren af te stropen en mij lekker te gaan laven aan brood en koffie.

Muzieklijst 3

Intussen ben ik door een aantal keer rennen met de muziek van deze lijst op mijn oren helemaal om en wil ik het liefst altijd op die manier begeleid worden tijdens mijn hardloopexpedities. i Gelukkig heb ik mijn ‘normale’ koptelefoonset, die met beugeltjes om mijn oren wel blijft zitten, weer aan de praat gekregen. Het is alleen zo’n gedoe om telkens die band om mijn arm te doen en eerst de muziek aan te zetten en laten coach Dolf ook nog eens op te starten. Dus ik laat dat hele circus ook weleens thuis. Ik heb inmiddels naast deze al een lijst gemaakt met alleen maar (snellere) nummers van Emmylou Harris en ik wil er nog één maken met mijn overige favoriete vrouwenstemmen, één met truckdriverssongs (zoals ‘Guitar Town”) en één met uitsluitend Bluegrassmuziek. Een hele uitdaging wordt het samenstellen van een afspeellijst met uitsluitend klassieke up-tempostukken. Ik heb er al erg veel zin in, zowel hollen met muziek als het maken van meer lijsten.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “Hardloopvitaminen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: