2016 in vogelvlucht

De vogelsoort die ik het afgelopen jaar het meeste ben tegengekomen tijdens mijn loopjes zal ongetwijfeld de kraai zijn. Hoewel er mooie modellen tussen vliegen, ben ik niet zo’n liefhebber van deze krasgeluiden producerende zwartrok. Vooral niet sinds er een paar jaar geleden een met zijn poten mijn hoofd probeerde te bekrassen, toen ik naar zijn idee te dicht bij zijn nest in de buurt liep. Gelukkig heb ik ook menig keer mijn favoriete vogel, de majestueuze buizerd, mogen gadeslaan, al dan niet achtervolgd door een of meerdere kraaien. Eén keer zweefde deze indrukwekkende roofvogel zelfs korte tijd vlak boven mij. Verder zag ik het afgelopen jaar opnieuw veel ganzen en zwanen. Maar tevens aalscholvers, eenden, reigers, meerkoeten en een enkel waterhoentje. Daarnaast vele kleine en grotere zangvogels, eksters en een enkele vlaamse gaai. Je kunt dus niet zeggen dat ik in 2016 niet naar vogels heb gekeken. Zeer onlangs mocht ik een prachtige mannetjesfazant van dichtbij aanschouwen. Konijnen, schapen en koeien (waaronder schotse hooglanders) waren uiteraard weer veelvuldig van de partij. En af en toe een paard, al dan niet met berijder. Het meest bijzondere dier dat ik het afgelopen jaar al rennende tegenkwam was een witte wezel of hermelijn. Gelukkig heb ik van de honden die ik ontmoette nauwelijks last gehad.

Die andere diersoort, de hardloper, zag ik eveneens bij bosjes, vooral bij mijn zevende Dam tot Damloop in successie. En in mindere mate bij de Zandvoort Circuitrun, waarop ik dit jaar dankzij mij toenmalige werkgever mocht debuteren. In totaal deed ik mee aan 11 georganiseerde trimlopen. Nieuw was dus als enige ren de Zandvoort Circuitrun, waardoor ik voor het eerst ooit op het strand heb gerend. Nou ja rennen, wat was die bijna 2,5 km door het mulle zand en langs de vloedlijn zwaar! De AV ’23-lopen waren dit jaar voor mij niet weggelegd. De Nescioloop heb ik bewust overgeslagen i.v.m. een gebrek aan conditie. De Middenmeerloop viel samen met deTwiskemolenloop, eind oktober en dolf daardoor het onderspit. De 40ste editie van de Geinloop ging helaas niet door. Daarmee gingen er, met de Nescioloop, twee trimlopen uit mijn persoonlijke top 5 aan mijn neus voorbij. In Naarden heb ik mij in mei gelukkig kunnen ‘revancheren’ voor de uitval wegens een plotselinge spierblessure het jaar ervoor. Deze Wallenloop was tevens mijn snelste loop van het jaar met 10,83 km per uur. Een van de absolute hoogtepunten was de Vechtloop, die ik samen met hardloopvriend en collegablogger Peter de Haan mocht verhapstukken. Hierover later meer. De september-editie van de Twiskemolenloop werkte ik samen met Jan Bakker af. Met deze hardloopcompaan en medeblogger ging ik eendrachtig van start tot finish. Geheel tot wederzijds genoegen trouwens.

Over 2016 heb ik heel weinig sportieve hoogtepunten te melden. De halve marathon in Het Twiske, die ik na 2 jaar vertraging eindelijk op mijn conduitestaat kon bijschrijven, is er echter duidelijk wel een. Dit was meteen mijn langste afstand van het jaar. Slechts 10 keer heb ik 16 km of meer km gelopen, waaronder 3 trimlopen. In totaal heb ik 74 keer gerend, precies 975 km. Daarmee heb ik dus helaas net geen 1000 km gehaald. Gemiddeld liep ik 13,14 km per keer, bij 9.96 km per uur en 6:01 minuten per km. Ik ben dit jaar dus langzamer geworden dan voorheen, omdat ik voor het eerst niet meer boven de 10 per uur gemiddeld uitkom. Ook heb ik geen pr’s verbeterd en mijn snelste ren was helemaal aan het begin van het jaar in januari, toen ik nog eens 10,87 km per uur gemiddeld haalde. Sportief gezien daarom geen topjaar, maar wat maakt dat uit!

Wel heb ik in 2016 een aantal mijlpalen bereikt. Zo heb ik sinds ik het in 2010 systematisch ging registreren, nu 5000 kilometers gelopen, waarvan ik 1000 km op mijn inmiddels al redelijk bejaarde Cumulus 14 heb afgelegd. De Wallenloop-editie van dit jaar was mijn 50ste georganiseerde loop en eind oktober publiceerde ik mijn 100ste blog op Looptijden.nl en op mijn eigen blogsite. Die blogsite was korte tijd later eindelijk helemaal ingericht zoals ik mij bij het online brengen ervan had voorgenomen. Dit gebeurde door de toevoeging van de laatste loodjes, te weten de pagina met door mij aanbevolen blogs van collega’s. Deze jaarsamenvatting is de 23ste toetsenbordvrucht van dit jaar, weer 4 minder dan in 2015 (tegen 34 in 2014). Oorzaak: 3 trimlopen minder dan vorig jaar om over te berichten en ik had vrijwel geen inspiratie om gedichten of liedteksten te schrijven. Teneinde toch geregeld iets van mij te laten horen, moest ik zelfs mijn ‘toevlucht nemen’ tot verhalen over ‘randzaken’ zoals schoenen, kleding in het algemeen, boeken en hardloopblogs en een publicatie over ‘waarom ik ren’. Om het jaar wel een beetje dichterlijk af te sluiten, zal ik dit relaas eindigen met een stukje poëzie.

Vanaf augustus had ik gelukkig weer de mogelijkheid om twee keer per week te gaan rennen. Die heb ik dan ook met beide benen aangegrepen. Na ruim 2 jaar heb ik, op de valreep van het jaar, eindelijk weer de hele route door het Diemerbos kunnen doen. Dit dankzij de opening van een nieuwe tunnel onder het stuk snelweg A9 dat het bos in tweeën deelt. Mijn plan is om deze geliefde route de komende tijd weer geregeld te gaan afleggen. Ook al gaat dat ten koste van de klassering op mijn ‘thuistegel’ bij het Hardloopspel van Looptijden. Met name in de tweede helft van het jaar was ik geregeld tegelkoning van Amsterdam IJburg (6 keer in totaal in 2016 en ook nog 2 keer Pluskoning). Grappig is in dit verband het feit dat ik tijdens mijn op-één-na-laatste training van het jaar voor het eerst ooit een stukje door de wijk IJburg zelf gerend ben. Soms heeft een rennend mens ineens behoefte aan wat verandering. En tijdens mijn training op oudjaarsdag overkwam mij iets dat ik nog ook niet eerder had meegemaakt. Ik liep tegen een georganiseerde trimloop aan. Het ging hier om de Afloop waarmee Hardlopen Amsterdam het einde van het kalenderjaar opluisterde. Als ik van het bestaan van deze loop geweten had, had ik er aan kunnen deelnemen voor het alleszins redelijke bedrag van 5 euro. Aangezien ik niet op de hoogte ervan was, liep ik geen 10 maar 13,6 km, waarmee ik te elfder ure bij het Hardloopspel de eerste plaats op mijn basistegel kon veroveren. Een dag eerder kreeg ik mijn nieuwe gps-horloge binnen. Na de Forerunner 205 en de 310XT beschik ik nu over de nog duurdere en meer geavanceerde Forerunner 235. Dit klokje is voorzien van hartslagmeting op de pols, wat ervoor zorgt dat ik eindelijk verlost ben van die niet bijster prettig zittende borstband.

Wat betreft het komende kalenderjaar heb ik weinig noten op mijn zang. Mijn verwachting is dat er wederom geen persoonlijke records zullen gaan sneuvelen. Of er zich ooit nog eens op een gunstig tijdstip een laag vers gevallen sneeuw zal aandienen waarop het zo heerlijk rennen schijnt te zijn, zal de tijd leren. Verder hoop ik vooral op een herhaling van de vele fijne zetten die ik inmiddels al een jaar of 5 mag doen. Het enige nieuwe is de wens dat het samen rennen met collegabloggers grotere vormen (lees méér deelnemers) zal gaan aannemen. De eerste intentieverklaringen voor deze hopelijk nieuwe traditie zijn al enkele keren afgegeven in reacties op Looptijden.

Als afsluiting van dit relaas keer ik daarom nog eenmaal terug naar de geslaagde samenloop van eind juni in Weesp met renvriend Peter. En wel in dichtvorm, meer precies in liedtekstgedaante. Op de melodie van de vooral voor ouderen bekende Nederlandse klassieker ‘Twee motten’ van Dorus (schuilnaam van Tom Manders), wil ik die warme zondagmiddag nog één keer in herinnering roepen. In de hoop dat deze ontmoeting misschien de wegbereider is geweest van een nog te ontstane traditie van samenlopen van meerdere Looptijders.

Ik wens iedereen een heel fijn, gezond en vooral sportief 2017 toe!

Twee bloggers

Er holden twee bloggers,
door een oude stad
Over straten en grachten,
ze hadden erin de spat
Ze gingen eigenlijk iets te snel
Maar dat merkten ze pas later wel
Ze waren nu nog fris en fit
Zo aan het begin van die lange rit
Het was er leuk lopen
Gezellig en druk
En ze mochten echt hopen
Op een heel fijn stuk

Zij kenden elkaar van het internet
Hadden daar heel wat bomen opgezet
Maar nu werd het tijd voor een echte ontmoeting
Dus spraken ze in het Weespse af
Wandelden naar de start in gestrekte draf
Dat werd een warme en gezellige begroeting
Ze konden direct met elkaar overweg
Al wist de een daar heg nog steg
De ander was er prima thuis in die bedoening

Er liepen twee bloggers
langs de mooie Vecht
Die zagen elkander
voor het eerst in het echt
Ze waren beide heel bekwaam
toch liep de een achter de andere aan
Omdat hij minder getraind was
En meer moeite had met een snelle pas
De een heette Peter
en de andere Ar
Inhouden voor de ander
was Peter niet te bar

Het duurde lang voor het zover was
Toch kwam die warme zondag alras
En gingen ze samen een flink stukje hardlopen
Eind juni is het meestal heet
Het is niet dat het ze toen speet
Maar ze gingen bijna op een regenbuitje hopen
Er was genoeg langs de weg te zien
Zeker een toeschouwer of tien
En meerdere fraaie boerderijen
en landhuizen

Er liepen twee bloggers
Door het polderland
Een stuk langs de spoorbaan
Zo net aan de rand
Ze hadden wel wat last van de zon
Die af en toe best fel schijnen kon
Maar renden samen heel tevree
Peter deed voor het eerst aan dit loopje mee

Ar liep hem al vaker
nu voor de derde keer
Het is een echte kraker
die hol je telkens weer

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “2016 in vogelvlucht

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: