Wat is een goede hardloopblog?

Heel toevallig las ik ruim een jaar geleden in een blogpost van Mari Durieux dat het gerenommeerde tijdschrift Runner’s World had een verkiezing georganiseerd voor de hardloopblog van het jaar. Vol trots meldde Mari dat zijn blog een van de genomineerden was. Het nieuws van die verkiezing vond ik zeer interessant. Al tijden was ik op zoek naar goede blogs op dit gebied. Blogs om zelf te kunnen volgen en om mijn eigen site eindelijk eens te vervolmaken met een lijstje van kwalitatief goede blogs die ik zou willen aanraden aan anderen. Runner’s world had er een kleine veertig genomineerd ter uitverkiezing. Dat moesten dus wel de beste van het land zijn, want bij zo’n tijdschrift hebben ze uiteraard verstand van zowel hardlopen als van schrijven erover. Dus heb ik de internetadressen van alle andere genomineerde sites voor mijzelf vastgelegd. En gestemd op Mari’s blog omdat ik vond dat zijn enthousiasme wel eens beloond mocht worden, Running Ronald, naar verluidt de site met de meeste volgers van het land, stond er trouwens ook bij. Evenals de blog van Leonie van den Haak, de bekende ultraloopster. Vervolgens ben ik met hoge verwachtingen gaan klikken. Laat maar komen die kwaliteitsweblogs over mijn favoriete sport, dacht ik toentertijd.

Ik begon dus direct met het bezoeken van die blogsites. en ik dacht eigenlijk meteen dat ik in een geheel andere categorie terechtgekomen was. De eerste zoveel blogs op mijn lijst waren van ogenschijnlijk vrij jonge vrouwen (op zich absoluut niets mis mee) en die gingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik moest echt heel goed zoeken om stukjes tekst te vinden die over hardlopen gingen. Van alles passeerde de revue, hoewel het voor mij, als simpele ziel, soms lastig te bepalen was waarover het nu eigenlijk ging. Een van de eerste sites die ik bezocht had al 21 categorieën gedefinieerd. Onder “sport” moest hardlopen ook nog concurreren met talloze andere actieve bezigheden. Grote kanshebber voor de titel wat mij betreft, maar niet heus. En ik altijd maar denken dat een hardloopblog toch vooral over hardlopen gaat. Heb ik er al die tijd dus erg weinig van begrepen. Ik ben klaarblijkelijk een naïeve sukkel op dat gebied. De resultaten van mijn zoektocht door de lijst van genomineerde sites was zo teleurstellend dat ik er na een stuk of acht de brui aan heb gegeven. Deze blogs waren duidelijk niet wat ik zocht. Als ik de uiteindelijk winnende site en de net daarachter geëindigde twee nog eens nasla, wordt mijn eerdere conclusie aardig bevestigd:

De winnaar, Girlslove2run.com (wordt inmiddels niet meer bijgehouden), is een erg drukke, commercieel ingestelde site. De maakster is werkzaam geweest bij of voor Nike en nu blijkbaar voor zichzelf bezig. Ik heb er even (oké, niet lang) gezocht naar iets lezenswaardigs, maar ben niets van mijn gading tegengekomen. De eerste runner-up, Annemerel.com, is net zo druk en op de centjes gericht. Deze uitbaatster is freelance redactrice. Hier moet je tussen alle banieren, fotobombardementen en andere webpaginavervuiling goed zoeken naar een fatsoenlijk stukje hardlooptekst. Uiteindelijk, na aardig wat doorklikken, vond ik wel een paar leesbare stukjes. De tweede runner-up Runninglau.com (nu simpelweg ‘Lau’ geheten), is iets minder schreeuwerig dan de andere twee. Maar gaat over veel andere zaken, zoals health, lifestyle, liefde. Deze blog lijkt vooral bedoeld om de maakster tentoon te stellen. Ik ontdek zowaar een lang, alleszins leesbaar (ondanks de Engelse uitroepen en de kreten in hoofdletters) verhaal over haar marathondeelname.

Mijn conclusie: het ging hier vooral om een Runner’s World-feestje om commerciële partners te promoten. Het lijkt ook een eenmalig gebeuren geweest te zijn, want het is dit jaar voor zover ik weet tot nu toe niet herhaald. Een openbare verkiezing zegt ook niets over de relatieve kwaliteit van de winnaar. De site met de meest betrokken volgers, dus diegenen die hun stem uitbrengen, zal doorgaans winnen. Vergelijk het maar met de aanhangers van Pim Fortuyn die destijds de verkiezing van de Grootste Nederlander aller tijden kaapten, door massaal op hun idool te stemmen. Als RW een echt serieuze verkiezing had willen organiseren, hadden ze veel beter deskundige jury kunnen laten beslissen.

Een uitgebreid verslag van Mari Durieux over de hierbovengenoemde bijeenkomst op zijn eigen site bevestigde nog eens voor mij dat het hier een ‘veel-buitenkant-en-weinig-inhoud-actie van het tijdschrift betrof. Het ging vooral om de happening die gevierd werd op de uitreikingsavond. Er werd ook verrassend weinig ruchtbaarheid aan gegeven, kan ik mij herinneren. Ik was vast van plan een kritische blog te schrijven over deze in mijn optiek ‘misverkiezing’ en over het niveau van de genomineerde blogs. En daarbij vooral ook aan te geven waar voor mij een goede hardloopblogsite aan moet voldoen. Je zou toch denken dat de redactie van Runner’s World bij een dergelijke wedstrijd een selectie gemaakt zou hebben uit blogsites die voor de volle 100 procent of dicht bij dat percentage gaan over hardlopen. Dat zou ik in ieder geval wel doen. Het kwam er echter niet van om op het moment-suprême een dergelijke blogpost van de grond te krijgen. De tijd verstreek en mijn verbazing en ongenoegen ebden weg.

Een verhaal schrijven met als onderwerp mijn ideeën waaraan een goede hardloopblog zou moeten voldoen, vind ik nog steeds de moeite waard. Daarom publiceer ik alsnog deze bijdrage. Allereerst, wat wordt er eigenlijk in het algemeen verstaan onder een blog of weblog? Het door velen als minderwaardig beschouwde Wikipedia geeft voor mijn gevoel een prima omschrijving: ‘een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto’s (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten. Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers’.

Meermalen per dag of dagelijks iets melden over hardlopen is best een flinke opgave. Om die reden is regelmatig of periodiek beter van toepassing op de categorie waarover het hier gaat. Dan kun je als blogger uiteraard berichten over alles dat met hardlopen van doen heeft. Van wedstrijdverslagen, recensies over schoenen, kleding en ‘hulpapparatuur’ tot trainingsschema’s of recepten voor hardloopvoedsel of noem maar op welk willekeurig aanverwant onderwerp. Al dit soort zaken vind je, naar mijn idee meer dan genoeg op de reguliere hardloopsites. Waarvan er ook voor ons taalgebied meer dan voldoende beschikbaar zijn. Wat is voor mij dan een goede hardloopblog? Ik merk dat ik toch vooral de voorkeur geen aan de online verhalenbundels. De bij voorkeur sober ingerichte weblogsites waar al dan niet regelmatig een mooi, boeiend of interessant, liefst persoonlijk verhaal te lezen valt. Eigenlijk hetzelfde als wat ik ook in mijn post over de analoge hardlooplectuur aangaf. Kleine of grote, persoonlijke belevenissen van de willekeurige hardloopster of hardloper. Daarbij lees ik wel het liefst goed geschreven verhalen, zonder taal- of spellingfouten en vooral zonder allerlei toegevoegde uitroepen in hoofdletters om zaken te benadrukken. Ik ben tenslotte wel een fanatiek lid van de Nederlandse taalpolitie.

Om die voorkeur te illustreren hier een aantal voorbeelden van blogs die ik duidelijk wel kan waarderen. Omdat bij deze blogs de individuele verhalen over hardlopen de prioriteit krijgen en je daarbij niet wordt afgeleid door allerlei storende ‘knipperlichten’ op de betreffende webpagina’s.

* De inspirerende verhalen van Berry Peters. Een duidelijk minimalistisch ontworpen weblog waarop de verhalen centraal staan. Deze site was voor mij het eerste voorbeeld en een voorname inspiratie om zelf een dergelijke blog te beginnen. Deze blogsite wordt helaas zeer onregelmatig van nieuwe verhalen voorzien.

* De enthousiaste, rijk van fotomateriaal voorziene blogs van Hedwig van Bree over haar avonturen bij o.a. een aantal achtereenvolgende marathons zijn helaas niet meer beschikbaar sinds zij haar eerste boek gepubliceerd heeft. Wel schrijft zijn tegenwoordig stukken voor Prorun.

* De posts van de eerder genoemde veelschrijver Mari Durieux (o.a. een zeer emotionele blog over zijn halve marathon in Disneyland).

* De altijd spannende wedstrijdverslagen van Jaco Rip, de meester van de sportieve ‘suspense’, zijn helaas niet meer te lezen omdat Looptijden.nl is opgehouden te bestaan.

* De onveranderlijk humoristisch en heel goed geschreven verhalen van Tobatleet – beleefsels van een Goudse runner, zijnde die van mijn zeer gewaardeerde collegablogger Peter de Haan

Om af te sluiten noem ik, als enigszins vreemde eend in de bijt, de columns van Aafje Brandt op Prorun.nl. Een column zou je met enige fantasie ook een korte blog kunnen noemen, al zijn de columns die ik hier in het zonnetje wil zetten, niet op een blogsite gepubliceerd maar op een reguliere hardloopsite. Toen ik deze verhaaltjes een tijd geleden las, vond ik ze zo goed geschreven dat ik de vaste overtuiging kreeg dat Aafje Brandt een halfbakken pseudoniem was van Aaf Brandt Corstius, de bekende Volkskrantcolumniste. Van haar had ik eens gelezen dat zij ook rent. Alleen de bijgevoegde foto klopte niet, maar dat kon uiteraard een dekmantel zijn. Inmiddels ben ik er toevallig achter gekomen dat Aafje Brandt een ander persoon is en wel een wetenschapper in de psychologie. De columns zijn al wat ouder en ik heb er twee kunnen terugvinden op ProRun.nl. Geniet, net als ik, maar eens van de in mijn ogen perfecte verhalen Poep en Blote basten. Dit zijn, met alle respect voor iedere andere hardloopblogger of -schrijver, de beste epistels die ik ooit online over onze fantastische sport heb gelezen.

Voorheen ook gepubliceerd op het helaas ter ziele gegane Looptijden.nl

2 gedachten over “Wat is een goede hardloopblog?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: