Zondag – trimloopdag

Vroeger had ik een vriendje met wie ik veel voetbalde. Behalve op zondag. Omdat hij van zwaar-kerkelijken huize was, mocht hij dan absoluut niet buiten spelen van zijn ouders. Als kind uit een gezin zonder geloof snapte ik daar niets van. Ik kan mij herinneren dat ik het maar stom vond. In die tijd, ik heb het over zeker 45 jaar geleden, was er op je zondag helemaal niets te beleven en wat kon je dan beter doen dan voetballen of een andere speelse buitenactiviteit..

Tegenwoordig ziet de wereld er op dit punt heel anders uit in ons land, hoewel er nog steeds kinderen zijn die op zondag weinig tot niets mogen en van alles moeten. Vanwege de 24-uurseconomie en omdat we veel ruimdenkender zijn geworden, zijn veel winkels en andere geldverdienende gelegenheden zoals pretparken, musea e.d. gewoon open. Er is al geruime tijd reclame op de televisie en ik heb een tijdje terug zelfs gelezen dat de grootste postbezorger van het land ook pakketjes bezorgt op de ‘dag des heren’, hoewel ik ze dat feitelijk nog nooit heb zien doen.

Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar waar ik mijn weekeindetrainingen eigenlijk steevast op zaterdag doe (tenzij het weer dan heel slecht is), zijn de georganiseerde trimlopen waar ik voor inschrijf vrijwel altijd op zondag gepland. Of het nu de Twiskemolenloop is, de Dam tot Damloop, de trimlopen die AV ’23 organiseert of de Wallenloop in Naarden. Ze vinden allemaal op de eerste dag van de nieuwe week plaats. De enige uitzondering is de Geinloop, die onveranderd op zaterdag wordt geprogrammeerd. En vóór de naburige Gaasperplasrun onderdeel werd van het Rondje Mokum, vond deze ook op de laatste dag van de week plaats. Ik heb het gecontroleerd, van de 45 trimlopen waaraan ik tot nu toe heb deelgenomen, waren er exact 3 op zaterdag. Te weten mijn eerste Gaasperplasrun in 2013 en de twee jaren daarna de Geinloop. Trouwens, als ik kijk naar de grote loopevenementen die Nederland kent naast de DtD, kom ik tot dezelfde conclusie. Of het nu gaat om de marathons van Amsterdam of Rotterdam, de Zevenheuvelenloop, de Haagse City-Pier-Cityloop of de halve marathon van Egmond, allemaal vinden ze op zondag plaats.

De start van de 16,1 km
Ook op zondag

Het zal ongetwijfeld mogelijk zijn om je persoonlijke trimloopkalender geheel te vullen met evenementen die op zaterdag plaatsvinden. Zeker in streken waar de zondagsrust nog belangrijk of zelfs vitaal is. Maar blijkbaar is zondag, zeker in grootstedelijke gebieden, toch de meeste geschikte dag van de week om een loop te organiseren. Er is dan uiteraard het minste verkeer op de weg en ik ga ervan uit dat die dag voor de minste mensen een werkdag is. Dat levert dus zowel het grootste potentieel aan deelnemende lopers op, alsook de meest ideale mogelijkheid om vrijwilligers te strikken. Want zonder beide categorieën personen is het houden van zo’n evenement natuurlijk zinloos. Zonder de laatste soort aanwezigen is het ook volslagen onmogelijk om een loop van de grond te krijgen.

Dit relaas biedt mij de mogelijkheid om mijn persoonlijke trimlopen top 5 te belichten, iets dat ik al veel langer in mijn hoofd had. Hier komt hij:

Drukte onderaan- en op de Nesciobrug
Drukte onderaan- en op de Nesciobrug

5. De Nescioloop: deze 15 km-loop gaat,zoals ik al vaker heb geschreven bijna door mijn achtertuin en voor het overgrote deel over mijn trainingsgrond. Al varieert het parcours bijna jaarlijks (vooral het gedeelte in het Diemerpark), de Nesciobrug is steevast het centrale punt en het bijna 3 km lange pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal moet ook altijd genomen worden. Collega-Looptijder Jan Bakker omschreef de route eens als ‘een beetje saai’, maar ik vind hem mooi genoeg voor een eervolle laatste plaats in deze top 5. Vindt trouwens altijd plaats op zondag en je kunt ook 8 (was 7,5) km doen, maar dan ga je de Nesciobrug over, mag je even de lucht van het Diemerpark opsnuiven en moet je direct weer terug naar de atletiekbaan in Sportpark Middenmeer. Dat is pas echt saai en 8 km is in mijn beleving wel iets aan de korte kant.

Het parcours vanuit de lucht
Het Wallenloopparcours vanuit de lucht

4. De Wallenloop in Naarden. Ik kies hier altijd voor de langste afstand, de ongeveer 14,5 km durende Vestingloop. Ook al ren ik dan vier keer hetzelfde rondje, het is een bijzonder traject rond het historische Noord-Hollandse vestingstadje. Zowel de buitenkant van die vesting als de wallen waarover gelopen wordt zijn werkelijk prachtig. Alsof je in een park of een bos rent en dan voortdurend vlak langs een kasteel komt. Alleen de vanuit-de-lucht-weergave van die rondgang over de Naardense wallen maakt deze trimloop is al zeer de moeite waard. Ik keer er heel graag jaarlijks terug, op de zondag rond 20 mei.

Het startvak in de binnenbak
Startvak van de Vechtloop in de manege

3. De Vechtloop in en rond Weesp. Een trimloop met drie gezichten, met stad, rivier en polder en altijd op een vaak warme zondag eind juni. Door zijn afwisseling en mooie omlijsting een bijzonder evenement, dat steevast begint en eindigt in een manege. Dat laatste is ook al niet allerdaags. Tot nu toe heb ik twee keer gekozen voor de afstand van 15 km, maar de 21,1 km, waarbij je tot in de Naardermeer rent, trekt mij zeker ook aan. Alleen als de temperatuur te hoog is, vind ik dat een nationaal park (een vierde gezicht dus) te ver.

Lekker de ruimte om te lopen
Lekker de ruimte om te lopen bij de Geinloop

2. De Geinloop, met start en finish in Driemond, een gehucht dat tot de gemeente Amsterdam behoort. Het ligt ingeklemd tussen het miniriviertje De Gein en het grote Amsterdam-Rijnkanaal. Deze loop is, zoals ik al eerder schreef, de uitzondering zowel in mijn hardloopagenda alsook in deze top 5. En wel omdat hij op zaterdag plaatsvindt, exact 6 dagen na de Nescioloop. Van mij zouden ze dit evenement dus best naar een dag later mogen verschuiven. Het feit dat ik zo kort na de loop in mijn achtertuin alweer op de fiets en in de hoeven moet, maakt deze loop niet minder fraai. Dat heb ik ook al twee keer uitgebreid beschreven in mijn blogs erover. Zo mooi ervaar ik het lopen langs dit kleine stroompje, dat ik de Geinloop hoger plaats dan de drie hierboven aangeduide trimlopen. In 2014 beperkte ik mij tot de 10 km, vorig jaar schoof ik met veel genoegen door naar de 15 kilometers, omdat ik dan heel even naar en langs mijn geliefde kanaal mocht hollen.

Onderweg naar succes
De Twiskemolen op de achtergrond (foto: Jeroen Otten, JenT Fotografie)

1. De Twiskemolenloop, met begin- en eindpunt in Landsmeer, onder de rook van Amsterdam. Vaste lezers van mijn verhalen zal het niet verbazen dat deze trimloop alle anderen achter zich laat. Ik wil nog wel en keer uitleggen waarom dat zo is. Welke afstand je ook kiest, deze loop gaat in het prachtige natuur- en recreatiegebied Het Twiske voor 98 procent over fietspaden, waar je dus geen auto’s, motoren of brommers tegenkomt. Deze kleinschalige loop wordt vijf keer per jaar gehouden en voor een luttel bedrag koop je een seizoenskaart, die je aan het einde van de cyclus recht geeft op een gratis mooi renshirt. Behalve bij het voor-inschrijven voor de eerste loop in september, kun je tot kort voor de start beslissen welke afstand je die dag wilt gaan doen. Dat geeft je de mogelijkheid om de weersomstandigheden in je keuze te verdisconteren. Daarbij heb je de keuze uit 5, 10, 16,1 en 21,1 km en al die afstanden zijn gecertificeerd door de Atletiekunie. Sinds kort ben ik er achter dat dit de een van de weinige van mijn vele vaste lopen is die op dat predicaat kan bogen. Landsmeer is voor mij per auto snel en makkelijk te bereiken en ik kan er altijd ruim en voor niets parkeren. Tenslotte zijn de mensen van de organisatie en de vele vrijwilligers minder net zo aardig als bij andere evenementen. Het is niet voor niets dat ik er inmiddels al 15 keer van start ben gegaan en ik zal er blijven terugkomen zolang ik daartoe de mogelijkheid heb.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “Zondag – trimloopdag

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: