In memoriam: Looptijden.nl

Het is een waarheid als een koe: je staat niet echt stil bij wat je hebt of hoe rijk je bent, totdat je het kwijtraakt. Denk aan een goede gezondheid. Om een paar toepasselijke zaken te noemen: benen waarmee je kunt hardlopen, een bovenlichaam dat jou goed rechtop houdt en ogen die je laten zien waarheen je rent. Of financiële middelen die jou in staat stellen renkleding te kopen en startgelden voor trimlopen te betalen. Een partner die je stimuleert om vooral te blijven lopen en ga zo maar door. Joni Mitchell zong het lang geleden al in haar altijd groene lied ‘Big Yellow Taxi’:

‘Don’t it always seem to go that you don’t know what you’ve got till it’s gone’

Iets dergelijks geldt voor een fenomeen als Looptijden.nl. Eind 2011 kwam ik er voor het eerst mee in aanraking op internet. Op zoek naar iets geheel anders (vraag mij alsjeblieft niet wat!) toonde de almachtige zoekmachine, die zijn naam leende aan de heden ten dage meest gebruikte term voor zoeken op het net, mij een link naar Looptijden. De informatie daaromtrent gelezen hebbende, leek het een goed idee er een account aan te maken.

 

Het welkomstbericht dat ik toen ontving somde direct de belangrijkste mogelijkheden op die deze site te bieden had:

‘Beste Arranraja,
Bedankt voor je aanmelding op Looptijden.nl! Vanaf nu kun je heel makkelijk je eigen hardlooptijden bijhouden en ook delen met vrienden en kennissen. Ook kan je uitgebreide statistieken en grafieken bekijken van jouw hardlooptijden. Indien je al eens een hardloopwedstrijd hebt gelopen, kun je deze met direct importeren vanuit Uitslagen.nl en zelfs vanuit je Garmin of Polar horloge. Er zijn ook speciale Looptijden.nl apps beschikbaar voor de iPhone en Android waarmee je met je smartphone je hardlooptijd en -route kunt opmeten’. En iets over de ontstaansgeschiedenis: ‘Looptijden.nl is in 2008 ontstaan als een uit de kluiten gegroeide hobby en is inmiddels uitgegroeid tot een volledig platform om al je hardloopprestaties bij te houden. Het is een gratis site met als doel om hardlopers te ondersteunen in hun sport!’.

Ik begon er kort daarna mijn hardlooptijden registreren, zette de app op mijn telefoon en ging de site volgen op Twitter. Zowel de site als de app zagen er prachtig en gelikt uit! Ik ontdekte de mogelijkheid om blogs te plaatsen in het community-deel en op 17 maart 2012 plaatste ik er, geïnspireerd door wat ik daar aan bijdragen las, mijn eerste verhaaltje. In totaal zette ik er in 7,5 jaar tijd een dikke 150 online en al dan niet toevallig ook de allerlaatste van de 7411 bijdragen die er ooit geplaatst zijn. Er waren meer vaste bezoekers die langere wedstrijdverslagen en andere lezenswaardige epistels in het bloggedeelte zetten en er ontstond zoiets als een harde kern van hardloopbloggers. Die vrijwel altijd positieve reacties op elkaars en andermans schrijfsels plaatsen. Met drie daarvan kreeg ik ook in het analoge leven contact en met Jan en Peter liep ik meerdere keren samen een trimloop. Jaco (mijn trouwste reageerder op de site!) mocht ik eenmaal in levenden lijve ontmoeten. Met name Peter beschouw ik inmiddels als een echte vriend, een die ik dus via Looptijden leerde kennen. Hulde in dit verband aan Looptijdenoprichter en-pionier Koen Muilwijk, die op met zijn initiatief veel voor een aardig deel van hardlopend Nederland heeft weten te betekenen. Koen, heel veel dank daarvoor !!

Wat ik altijd een erg handig onderdeeltje van de site gevonden heb, was de mogelijkheid om er ieder paar hardloopschoenen te registreren en het bewuste stel te koppelen aan de ermee gedane renactiviteit. Zo kon je dus eenvoudig bijhouden hoeveel kilometers je per paar schoenen reeds verhapstukt had.

De eerste jaren dat ik gebruiker was, waren er regelmatig winacties. Zo sleepte ik o.a. een startnummer voor de Heemstedeloop in de wacht, won ik een mooie en handige Spybelt-heupgordel en kreeg ik een startbewijs voor de Dam tot Damloop by night met bijbehorend renshirt thuisgestuurd. Ook ontving ik eens een gratis Looptijdenshirt vanwege veelvuldig contact met en behulpzaamheid aan de Looptijdenhelpdesk.

In september 2013 besloot ik het pluspakket voor in ieder geval één jaar (maar het werden er meerdere) aan te schaffen. Niet zozeer omdat ik de daarin geboden extra mogelijkheden hard nodig had maar meer omdat ik de makers van site en app wilde steunen:

‘Bedankt voor je aanschaf van het Plus Pakket op Looptijden.nl! Met het Plus Pakket krijg je beschikking over een hoop extra mogelijkheden om sporten nóg leuker te maken:
* live-tracking zodat anderen je rechtstreeks kunnen volgen
* onbeperkt Plus trainingsschema’s volgen incl. audiocoaching
* wekelijkse voortgangsmails voor een handig overzicht van je progressie
* extra uitdagingen in de vorm van successen en levels
* en niet te vergeten: een mooi icoontje achter je naam!’

In de app kon ik nu kiezen voor Dolf Jansen als audiocoach en dat vond ik wel leuk. Ik heb er in meerdere blogs over geschreven. En alle persoonlijke data en veel andere zaken waren ook via het telefoonprogrammaatje terug te vinden. Toch werd ik nooit een vaste gebruiker van de app omdat het gedoe met een telefoon in een armband en het moeizaam starten en stoppen van de tijdmetingen op een bij daglicht slecht zichtbaar scherm, als voor mij veel te lastig en daardoor te onpraktisch was. Een verzoek mijnerzijds voor de toevoeging van de mogelijkheid om via de knoppen van de koptelefoon de tijdsregistratie te starten en te stoppen, haalde het helaas niet als additionele functionaliteit. Het gebruik van mijn Garmin gps-horloges heb ik daardoor immer als veel handzamer ervaren.

Naast de reeds genoemde mogelijkheden was er, in ieder geval op de site, een complete trainingshandleiding in 15 hoofdstukken, inclusief een over blessures en overtraining. Er was informatie over sportvoeding en hardloopevenementen, een BMI- en een calorieëncalculator. En wat te denken van een pagina met weersvoorspellingen van een aantal grotere plaatsen in ons land, met een beoordelingscijfer opgebouwd uit een aantal onderdelen zoals temperatuur, vochtigheidsgraad, neerslag enz.! Je kon er routes intekenen of importeren. Kortom te veel om op te noemen.

Begin 2014 werd het Hardloopspel als nieuwe functionaliteit toegevoegd:
‘Het Hardloopspel voegt een competitie-element toe aan hardlopen. Nederland is hierbij verdeeld in zo’n 4000 zeshoekige tegels en elke keer als je loopt worden jouw kilometers automatisch over de juiste tegels verdeeld waar je overheen gelopen hebt. Elke kilometer telt hierbij mee in het klassement van die tegels zodat je met andere lokale hardlopers kunt strijden om de eer Tegelkoning bij jou in de buurt te worden.
Het werkt heel simpel:
1) je loopt met de Looptijden.nl app en slaat na afloop je tijd op
2) je route wordt geanalyseerd en automatisch aan de juiste tegels gekoppeld
3) je doet mee in de maandklassementen waar je overheen bent gelopen’.

Niet dat ik er dagelijks te vinden was maar de Looptijdensite werd een vast onderdeel van de registratie van mijn looptijden. Of sterker nog, van mijn hardloopbeleving. En zoals eerder geschreven, als snel hoorde het schrijven van blogs over mijn avonturen en het plaatsen daarvan in het bloggedeelte er als vanzelfsprekend bij.

Medio 2015 werd het moederbedrijf van Looptijden echter verkocht:
‘MeetMijnTijd B.V. overgenomen door MYLAPS
Looptijden.nl was onderdeel van MeetMijnTijd B.V en is overgenomen door MYLAPS Sports Timing. Met de overname verandert er niets aan Looptijden.nl! MYLAPS Sports Timing is een Nederlands bedrijf dat sinds 1982 tijdmeetsystemen ontwikkelt die wereldwijd worden gebruikt door sportevenementen. Naast Looptijden.nl en Fietstijden.nl richten we ons nu ook op op maat gemaakte apps en services voor sportevementen en is ons developmentteam nog verder uitgebreid. Graag willen we benadrukken dat met deze overname er niets verandert voor Looptijden.nl’.

Ondanks het gestelde in de tweede en in de laatste zin van het bericht, was voor mij direct duidelijk dat dit geen goede ontwikkeling was. En dat gevoel werd na verloop van tijd bewaarheid. Er kwamen geen win- of promotie-acties meer, geen nieuwe ontwikkelingen en de helpdesk werd na verloop van tijd nog slechts door één persoon bemand. De site werd langzamer en lag er nog wel eens uit en ook de app ging problemen geven. Hierover werd in de betreffende Looptijdenforums flink geklaagd. De laatste jaren leidde de site een enigszins kwijnend bestaan. Daarbij moet gezegd worden dat de basiszaken steevast goed functioneerden. Mijn looptijden werden nog immer zonder mankeren volautomatisch van GarminConnect naar Looptijden geëxporteerd en de vele blogs die ik plaatste kwamen altijd online te staan. Je kunt zeggen dat het, met precies vier jaar, nog lang duurde vooraleer de jobstijding kwam. Op 30 september 2019 viel in een mailbericht te lezen dat Looptijden per 1 januari 2020 zou gaan stoppen. De officiële lezing was:

‘De afgelopen tijd is het aanbod van (internationale) hardloopapps enorm gestegen. De opkomst en doorontwikkeling van concurrerende apps maakt het voor een Nederlandse aanbieder als Looptijden niet rendabel om ons platform voort te zetten. Wij hebben zelf hoge kwaliteitsmaatstaven en kunnen daar niet langer aan voldoen’.

Dat aanbod bestaat naar mijn idee al jaren en Looptijden ging er juist altijd prat op de enige Nederlandstalige hardloopapp te zijn. Nee, voor MYLAPS waren deze app en site simpelweg geen kernactiviteit, zo is mijn stellige overtuiging. Een aantal jaren werden deze onderdelen nog ‘gedoogd’ en nu is het blijkbaar genoeg. Let wel, ik kan deze aannames uiteraard niet bewijzen en het zijn om die reden persoonlijke conclusies. Wat zaken nazoekend kwam ik er ook nu pas achter dat geestelijk vader Koen en helpdeskmedewerker Laurens (die zich op een gegeven moment als enige nog met de site bezighield), medio 2018 al bij Mylaps vertrokken waren. Je zou denken dat dit bedrijf, dat dus ook de apps levert voor de grote lopen in dit land, met de Looptijdengemeenschap en alle -appgebruikers een oneindig grote proeftuin en een enorm potentieel aan testgebruikers voor zijn produkten zou kunnen benutten. De Looptijdenapp als basis gebruiken in plaats van het uitbrengen van telkens een losse app voor iedere loop, lijkt mij geen verkeerd idee. Maar ik heb uiteraard geen inzicht in de werkwijze en het beleid van dit bedrijf. Die genoemde weg hebben ze in ieder geval nooit in geslagen. Ook vraag ik mij af om welke reden er toentertijd tot overname is overgegaan. Dat moet dan toch wel voornamelijk vanwege de bij Looptijden aanwezige grote expertise op het gebied van deze zeer specifieke tak van sportappbouw geweest zijn.

Het einde van een tijdperk is nu dus gearriveerd, de stekker is er definitief uitgetrokken. Het besef dat wij hardlopers een prachtige digitale plek in ons leven zijn kwijtgeraakt, begint langzaam maar zeker door te dringen. Een vergelijkbare combinatie van uitgebreide, individuele gegevensregistratie én actieve bloggers- en forumgemeenschap ben ik in het Nederlandse taalgebied nog niet tegengekomen. Zou die er überhaupt wel zijn? Tijdenregistratie doe ik al jaren op meerdere plaatsen, dus daar val ik niet direct in een zwart gat. Uit het voorafgaande relaas zal hopelijk inmiddels duidelijk geworden zijn dat voor mij bovenal het gemis van de bloggersgemeenschap het allerzwaarst zal gaan tellen. Maar Looptijden was toch ook op een of andere wijze een ‘manier van hardloopleven’ geworden.

Rust zacht, lieve Looptijden, wij zullen je enorm missen en nooit meer vergeten !!!

Een gedachte over “In memoriam: Looptijden.nl

Voeg uw reactie toe

  1. Een mooi overzicht van hoe het onze digitale pleisterplaats is vergaan. Vaarwel, Looptijden! Gelukkig kunnen we jou nog via je eigen site volgen, Arjan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: