Genieten langs de Gein

De avond van tevoren had hij zijn strijdplan gereed. Nou ja, een echt strijdplan kon je het niet noemen omdat hij niet van plan was er voor zichzelf een wedstrijd van te maken. Hij wilde gewoon in een rustig tempo gaan lopen, zoveel mogelijk om zich heen kijken en de prachtige omgeving zo uitgebreid mogelijk in zich opnemen. Maar om dat te kunnen doen had hij tijdens het lopen wel de ruimte nodig, en vooral voor zich. Als het om hem heen druk zou zijn met andere lopers moest hij op die anderen letten en had hij niet goed de gelegenheid naar links en naar rechts te lopen gluren. Dus leek het hem het beste om bij de start vrij vooraan te gaan staan, zodat hij vlot kon vertrekken en geen last zou hebben van een eventuele meute aan langzame(re) renners.

Vorig jaar had hij voor het eerst en heel prettig kennisgemaakt met deze landelijke loop net buiten de hoofdstad. Die kennismaking was zo goed bevallen dat hij de Geinloop in zijn vaste lijst had opgenomen. Na bestudering van de parcoursen van de verschillende afstanden was hij tot de conclusie gekomen dat de 15 km voor hem ideaal was. Die “liep” over de beide boorden van dit superkorte waterstroompje en maakte aan de zuidkant ook nog eens een uitstapje naar Fort bij Nigtevecht aan zijn geliefde Amsterdam-Rijnkanaal. In tegenstelling tot bij de 10 km, die hij vorig jaar liep, leidde de 15 km niet over het hoge, ritmebrekende houten bruggetje en kon hij gewoon lekker doorrennen. Bovendien zat hij zes dagen na de Nescioloop toch al in de 15 km-modus. Hij was reeds enige tijd op die afstand aan het trainen en hij zou een week later weer zo’n run meepakken.

Het 15 km-parcours
Het 15 km-parcours

Dus stapte hij op een frisse, winderige maar wel zonovergoten zaterdag net na het middaguur op de fiets om langs datzelfde kanaal de tocht naar het sporthalletje in Driemond te maken. Vijf dagen eerder was hij al eens die kant op gereden om aan de overzijde van dat lange water, in Weesp bij de plaatselijke sportwinkel, via de na-inschrijving een startnummer voor de op-een-na-langste afstand te bemachtigen. Bij deze loop sluit de voor-inschrijving namelijk altijd een volle week van te voren. Dat is ongetwijfeld een vaste afspraak met die winkel die tevens sponsor van de loop is. Dan kan deze uitbater een aardig aantal extra klanten trekken dat wellicht meteen nog wat kleding of een nieuw paar schoenen aanschaft. Hij dacht de ongeveer 6 kilometer naar Driemond wel binnen 20 minuten te overbruggen maar dat bleek toch een iets te positieve inschatting te zijn. Ook vertrok hij wat later dan zijn bedoeling was en zodoende arriveerde hij pas vrij kort voor het starttijdstip op de plaats van bestemming.

Dus moest hij zich redelijk haasten om met het juiste schoeisel aan zijn voeten en zonder de tas met droge kleren voor na afloop van de ren naar het startterrein te lopen. Om die reden moest hij volstaan met een korte opwarmsessie en kon hij niet anders dan achteraan in de startrij aansluiten. Om vervolgens via wat kruip-door-sluip-door-bewegingen zover mogelijk naar voren proberen plaats te nemen. Overigens nadat hij zijn licht protesterende kuitspieren even flink had opgerekt. Zijn zorgvuldig uitgedachte plan-de-campagne was wel volledig naar de Filistijnen. Enfin, de route van de eerste honderden meters door het dorp Driemond ging over ruime wegen, dus dat gedrang zou wel loslopen. Bovendien had hij uit de uitslagen van de vorige vijf edities kunnen concluderen dat de afstand waarvoor hij had ingetekend niet de meest populaire van de vijf mogelijke was.

Mooi of niet?
Mooi of niet?

De speaker van dienst was een man die zichzelf erg graag hoorde praten, iets dat hij dan ook onophoudelijk deed. Onze renner vond dat gewauwel maar wat irritant. Gelukkig zou het zo ongeveer de enige wanklank van die dag blijken te zijn. Het startschot viel en daar gingen de lopers de brug over, door downtown Driemond richting de Provinciale Weg, de uiteraard onzichtbare grens over naar de provincie Utrecht en naar die mooie mini-rivier. Hij wist dat er een paar bekende vrouwengezichten van de Watergraafsmeerse AV ’23 onder de deelnemers zouden zijn en die had hij al snel in het vizier. Hij was toch met een snelheid van iets boven de 11 km per uur vertrokken en deze dames gingen echt wat langzamer. Dus was hij ze al rap voorbij en zijn vage plan om bij hen in de buurt te blijven kon ook al de prullenbak in. Er was ruimte genoeg om breeduit te rennen en dat was in die eerste kilometers maar goed ook, want er was op dit stuk duidelijk aan de weg gesleuteld. Aan de rechterkant van het wegdek weg was een lange, slordig toegedekte sleuf zichtbaar en daar kon je maar beter goed het oog in houden, teneinde niet ten val te komen. Hij ging een paar lopers voorbij en werd zelf weer door anderen gepasseerd zoals dat altijd gaat bij trimlopen.

Lekker de ruimte om te lopen
Lekker de ruimte om te lopen

Al snel zat hij in een lekker ritme en was hij aan alle kanten om zich heen aan het kijken. Op dit deel van de route liepen ze nog tussen de bomen en was er alleen bebouwing aan de kant tegenover het water. Boerderijen, mooie woonhuizen en uitzichten op achterliggende weilanden wisselden elkaar af en de rivier, die niet meer dan een redelijke slootbreedte had, lag rustig in zijn bedding. Hoeves met namen als “Geinlust”, “Gein en Stein” en “Varkensgenoegen” trokken aan hem voorbij. Soms week de weg, die de naam “Gein-Noord” droeg, iets naar rechts en stonden er ook plukjes met woningen tegen de waterkant geplakt. Al vlug kwam aan de rechterkant het fietspad naar de wijk Gein in het naburige Amsterdam-Zuidoost, dat deel uitmaakte van het parcours van de halve marathon. De eerste van de twee molens die aan de Gein staan, lag precies op het 3 km-punt en stond er nog even mooi als een jaar geleden. Nog geen kilometer verder kon hij het lastige houten bruggetje dat door de lopers van de 7,5 en 10 km wel beklommen moest worden, lekker links laten liggen.

Lastig houten bruggetje
Lastig houten bruggetje

Er gingen nu weinig renners hem meer voorbij en hij kon zelf af en toe een mededeelnemer oprapen. Zijn snelheid was zeer constant en bevond zich steeds iets boven de 11 per uur. Hij liep fijn, de zon scheen uitbundig, er was een lekker fris windje en het decor waarin hij zich voortbewoog was zeer de moeite waard. Kortom er was duidelijk sprake van hardlopersgenoegen. Hij wilde wel een van de boerderijen hier betrekken en omdopen naar deze ongetwijfeld originele benaming. Na een kilometer of 4 verdwenen de bomen langs het wegdek, dat hier duidelijk recentelijk was vernieuwd. Dat strakgladde asfalt liep prima maar omdat het hier tamelijk open was, was de redelijk pittige wind duidelijk voelbaar. Vooral als er, na weer eens een bocht, tegenin gehold moest worden. Aan de andere kant van het water stond molen nummer twee en zag hij er ook 10 km-lopers op weg naar hun keerpunt. Die molen is overigens ooit eens vereeuwigd door Piet Mondriaan in de periode dat hij realistisch schilderde en er nog niet aan toe was om zijn revolutionaire stijl aan de wereld te tonen. Regelmatig waren aan de noordkant de contouren van de hoge gebouwen en de Amsterdam Arena verderop in Zuidoost te zien. De metropool is ook in dit idyllische landschap nooit ver weg.

Molen van Mondriaan met Amsterdamse hoogbouw erachter
Molen van Mondriaan met Amsterdamse hoogbouw erachter

Hij zag een bewoonster in haar tuin naast het huis bezig en bedacht dat het op deze plek wel paradijselijk wonen moest zijn. Zeker ’s zomers en met prachtig weer zoals op die dag. Een derde deel van het parcours had hij nu afgelegd en het rennen ging nog immer voorspoedig. Achter zich hoorde hij een vrouwspersoon roepen en aan de overkant werd deze roep beantwoord door een snelle loopster. Later kwam hij erachter dat deze rappe dame, die voorop lag bij de vrouwen en ook als eerste zou eindigen op deze 15 km, Leonie van den Haak was. Een renster over wie als eens een artikel in de teloorgegane gratis krant Spits had gestaan en wiens Twitteraccount hij een tijdje had gevolgd. Grappig dat een renster die over de hele wereld (langeafstands)-wedstrijden loopt hier in het wild te bewonderen was. En sindsdien ook nog eens haar Twitteraccount siert met een kiekje van deze loop als profielfoto. “She eats marathons for breakfast”, valt er op dit populaire internetmedium ook nog over haar te lezen. De dame achter hem die Leonie had toegeschreeuwd wilde duidelijk haar aanwezigheid laten blijken want ze liet regelmatig een kreet uit haar mond ontsnappen. “Wielrenners achter” en dat genre teksten liet zij door de lucht schallen. Onze hoofdpersoon was daar niet zo van gecharmeerd. Hij liep dit type kleinere, landelijke wedstrijden juist voor zijn rust. Waren er dus toch meer wanklanken dan die ene babbelzieke speaker bij de start- en finishlijn.

De cadans was nog steeds goed en hij ging nu een paar lopers oprapen die hem eerder voorbijgestoken waren. Toch begon hij, hoe mooi het hier ook was, te verlangen naar dat bruggetje pal voor de bebouwing van Abcoude dat hem naar de andere kant van het Geinwater zou brengen en op de terugweg richting Driemond. Soms heb je als hardloper behoefte aan een beetje verandering op je weg om weer nieuwe krachten te kunnen aanspreken. Bij 6 km kwam dat keerpunt en hij verwelkomde het met graagte. De verse start op de uiterste westpunt van Gein-Zuid gaf hem het gehoopte nieuwe elan en hij ging door met het inrekenen van lopers voor hem. Een van hen was een zwaargebouwde man met een waterzak op zijn rug. Met die last op je schouders kilometers maken leek onze renner helemaal niets. De krijsende dame achter hem werd steeds duidelijker hoorbaar en klonk onveranderd onprettig. Zou ze hem met haar kompanen gaan bijlopen? Ergens in de buurt van het 7 km-punt lagen er matten op de weg en zat een eenzame tijdwaarnemer de ongetwijfeld dure apparatuur in de gaten te houden. Die man had wel een duimpje verdiend. Op dat punt liep hij op de 79ste plek. Even later had hij een eerste klas uitzicht op de bomenrij die het kanaal markeerde. Het zou niet zo heel lang meer duren voor hij daar zijn opwachting maakte.

Langs de molen van Mondriaan spoedde hij zich richting de drinkpost en de afslag naar het fort. Aan de andere kant van het water ploeterde nog een enkele achterblijver richting Abcoude voort. Hij hoefde niet te stoppen voor een bekertje vocht omdat hij zijn dubbelwandige fles gevuld aan zijn riem had hangen. Het uitstapje van bijna 3 km naar het kanaal over het secundaire weggetje genaamd Velterslaan, gaf hem de gelegenheid te zien welk vlees er zich voor hem in de hardloperskuip bevond. Hij kwam lopers tegen die hij later nog zou kunnen achterhalen. Hier moest hij ook weer even goed op het wegdek letten, dat niet overal van even goede kwaliteit was. Van een drietal lopers dat hem aan de noordkant van de rivier was voorbijgerend, kon hij er twee weer terugpakken. De derde man liep er een eindje voor, die rekende hij wat later in. Hij had die persoon eerder horen vertellen dat hij vanwege een knie-operatie geen marathons meer mocht lopen en dat dit zijn eerste langere loop was sindsdien. Onze loper had in zijn hoofd dat er een redelijk stukje langs het kanaal afgelegd moest worden. Het bleken, tot zijn lichte teleurstelling, slechts enkele tientallen meters te zijn voor er op het pad gedraaid moest worden. Daarvoor en daarna keek hij zo goed mogelijk naar het Natuurmonumententerrein waarop de restanten van Fort bij Nigtevecht te zien zijn. Er was in vergelijking met oktober vorig jaar, toen hij daar op zijn lange tocht langs het kanaal voorbijkwam, behoorlijk in het groen gesnoeid. Daardoor was deze oase helaas een flink stuk kaler geworden. Een plukje renners met een kleine vrouw erbij kwam hem tegemoet. Zou dat het leesapparaat zijn? Hij kon zich niet herinneren haar nog gehoord te hebben, dus van die onwelluidende klanken was hij gelukkig verlost.

De Velterslaan met drankpost
De Velterslaan met drankpost

Halverwege het laantje terug naar de Gein kwam de motor met daarachter de koploper op de halve marathon hem tegemoet. Het kon niet anders zijn, dacht hij, dan dat de voorste lopers op die afstand hem nog voor het bereiken van Driemond zouden overlopen. Die koploper lag hooguit 1,5 km op hem achter en onze loper moest er tot aan de meet nog ruim 5 verhapstukken. De man met de knieproblemen kwam ten tweeden male over hem heen maar keek direct achterom naar zijn maatjes en bleef bij een andere loper hangen. Dus stak onze man hem maar weer voorbij en vervolgde onverdroten zijn weg. Nog immer met een gemiddelde snelheid van boven de 11 km per uur. Rechtsaf terug op Gein-Zuid was het nog ruim 3 km slingeren langs het water aan de linkerkant en de boerderijen en woonhuizen ter rechterzijde. Voor de derde keer kwam de kniepatiënt langs hem gelopen en liep nu voorgoed bij hem vandaan. Verder slaagde daar, behalve één drieste jongeman die pal voor de eindstreep langs hem kwam stormen, geen enkele renner meer in. Dus, verbazingwekkend genoeg, ook niet de snelste mannen van de halve marathon.

Onze hoofdpersoon liep niet meer zo heel soepel maar bleef kilometertijden van rond de 5:20 minuten produceren en veegde één voor één een aantal concurrenten op. Dit bleek later wel uit zijn eindklassering. Waar hij bij de tussenmeting dus nog op plaats 79 liep, was hij de 70ste loper in de einduitslag. Het op peil houden van de snelheid kostte hem nu wel een zodanige inspanning dat hij niet echt meer de gelegenheid had om datgene te doen waarvoor hij was gekomen: van alles wat er om hem heen te zien was zo veel mogelijk genieten. Nee, er was bij hem duidelijk sprake van verlangen naar een spoedig einde van de rit. Dat krijg je als je, ondanks alle goede voornemens, toch vastbijt in het realiseren van een goede eindtijd. Dat gebeurt bij een beetje loper natuurlijk automatisch als hij of zij er een goed tempo in heeft. Er leek ineens geen einde te komen aan alle bochten waarlangs het riviertje zich slingerde. Als de oversteek over de Provinciale weg nu maar snel kwam, dan was het nog maar ongeveer 750 meter naar de finish. Voor hem wandelden en drie pubermeiden, die het, net voor die weg, ineens ook op een hollen zetten. Zij gingen hem voor en werden door een juichende menigte binnengehaald alsof zij zojuist goud hadden gewonnen op de Olympische Spelen. Er werden meerdere namen van binnenkomende hardlopers genoemd maar niet de zijne. Even daarvoor had een jongeman met een professioneel ogende videocamera op zijn linkerschouder ook al geen oog gehad voor de inspanningen van onze held, getuige het feit dat hij zijn lens richtte op een voor een raam zittende kat in plaats van op de aanstormende renner. Wel kreeg deze laatste, net als ieder ander, een medaille om zijn nek gehangen. Met zijn eindtijd van 1:19:02 was hij zeer content. Daarna was uithijgen geblazen, uitwandelen, water drinken en naar huis bellen om te melden dat hij zijn loop had voltooid.

Een mooie medaille
Een mooie medaille

Na kort te hebben rondgehangen in het start- en finishgebied, wandelde hij terug naar het Driemondse sportparkje. Daar wachtte hem, toen hij na het omkleden de kleedkamer verliet, een prettige verrassing. In de gang naar de sportzaal zag hij de jonge vrouw met wie hij vorig jaar buiten in het zonnetje zo’n leuk gesprek had zitten voeren. Hij twijfelde even of hij op haar zou afstappen, maar deed het niet. Ze was tenslotte al in gesprek met een mannelijke metgezel. Dan maar naar buiten om net als vorig jaar zijn verlate lunch te verorberen. Omdat dit jaar alle met de loop verbandhoudende activiteiten in het sportcentrum plaatsvonden, was het er veel drukker dan een jaar terug. Derhalve waren alle zitplaatsen in de zon en uit de wind naast de ingang al vergeven en was hij aangewezen op een iets minder gunstige plek aan de zijkant van het gebouw. Hij zat er nog maar een paar minuten met zijn twaalfuurtje in de hand, toen de jongedame zich pal voor hem in zijn blikveld vertoonde. Zijn ene arm ging als vanzelf omhoog en hij begon naar haar te zwaaien. Zij herkende hem na enige aarzeling en het contact was snel gelegd. Er ontstond een levendige conversatie met de jonge vrouw en haar vriend over hardlopen en allerlei andere serieuze zaken. Het werd zo gezellig dat hij een beetje de tijd vergat en eigenlijk te lang bleef zitten. Er wachtte hem ’s avonds namelijk nog een familieverplichting in de vorm van een verjaardag. Dus stapte hij op een gegeven moment maar snel op en begon met een zeer tevreden gevoel aan de tocht tegen de frisse wind in naar huis. Het was wat hem betreft een perfecte middag geweest.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: