Gewoon kwaliteit voor de laagste prijs!

In mijn lunchpauze wil ik nog wel eens op de fiets stappen of in het openbaar vervoer en naar de dichtstbijzijnde grote Lidl-supermarkt rijden. Daar hebben ze een paar dagelijkse artikelen die ik geregeld aanschaf. Lidl staat echter ook bekend om de constante partijenverkoop van zaken die niet direct of helemaal niets met het standaardassortiment van een super te maken hebben. In dat opzicht zou je het een ‘Winkel van Sinkel’ kunnen noemen. Zo hebben wij thuis een alleraardigst salontafeltje staan, heb ik in de schuur onderhoudsmiddelen voor fiets en auto en gereedschap, koop ik er wel eens kantoorartikelen en noem maar op.

En waarom vermeld ik deze feiten in een hardloopblog? Om de doodeenvoudige reden dat Lidl mijn favoriete winkel is als het aankomt op renkleding. Voor zeer schappelijke prijzen hebben ze regelmatig een partijtje kleding, schoenen en hardloopaccessoires dat ik zeer de moeite waard vind. Ik houd de nieuwsbrief, weekfolder en website van deze Duitse grootgrutter scherp in de gaten en zodra ze iets van mijn gading hebben ga ik er, op de dag dat de spullen in de winkel liggen, direct op af. Dat is ook wel noodzakelijk want ze hebben doorgaans geen grote aantallen en de omloopsnelheid is, vooral bij de mannenspullen, behoorlijk hoog. Het is mij wel gebeurd dat ik pas een dag later in de gelegenheid was om de winkel binnen te stappen en dan was alles of vrijwel alles al weg. Dus als ik bepaalde artikelen echt goed kan gebruiken, zorg ik dat ik erbij ben. Daarbij heb ik wel het voordeel dat het filiaal dat ik dan bezoek behoorlijk groot is en altijd veel plaats voor de schappen met de niet-voedsel-aanbiedingen inruimt.

Op een keer hadden ze bijvoorbeeld compressiebroeken, -shirts en -sokken. Van de korte broeken, waar ik er al een paar van had die mij zeer bevallen, heb ik er direct drie ingeslagen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om veel kleding te rouleren. Zo kan ik het eventuele gebrek aan duurzaamheid (waar ik overigens weinig van merk) compenseren en toch langer genieten van mijn aankopen. Als je het belangrijk vind om in merkkleding gezien te worden moet je natuurlijk niet bij deze shop zijn, maar dat gegeven vind ik helemaal niet interessant. Sterker nog, ik vind het juist erg leuk dat ik voor de prijs van één kledingstuk van pakweg Asics, Nike of Craft bij Lidl bijna een complete hardloopgarderobe kan vergaren. Ongetwijfeld zal het de kwaliteit die van eerder genoemde merken niet halen. Maar ik ervaar deze als ruim voldoende en ik ben er tevens van overtuigd dat je, zoals bij veel “merkartikelen”, vooral voor de naam van het bekende merk een hoop extra moet dokken. Dat vind ik gewoon zonde van het geld. Zo heb ik bij deze Duitse supermarkt nog nooit meer betaald dan 17 of 18 Euro voor een winterjasje. In een eerdere blog, toen ik mijn vraagtekens zette bij de inhoud van een tv-programma dat beweerde dat hardlopen door de aanschaf van schoenen, kleding en accessoires juist erg duur is, ben ik daar al eens vaker op ingegaan.

Ik koop dus bijna al mijn hardloopkleding bij deze supermarkt. Of het nu gaat om sokken, broeken, shirts, onderkleding of jasjes, ik heb ze in mijn persoonlijke collectie. Ook bezit ik meerdere sportzonnebrillen (meestal met diverse kleuren glazen), handschoenen, wintermutsen en hoofdbanden. Het schijnt zelfs dat de hardloopschoenen heel behoorlijk zijn maar die hebben ze helaas niet in mijn grootte. De maatvoering gaat hier bij schoeisel altijd maar tot 45 en ik loop op maatje 46,5. Anders zou ik ongetwijfeld wel eens een paar ter proberen hebben gekocht. Alleen schoenen dus en ren-onderbroeken betrek ik van andere leveranciers. Toegegeven, ik heb wel eens vaker wat gekocht bij een grote sportzaak van Franse origine, en een enkele tight bij ‘s-lands grootste grutter vandaan gehaald, maar kleding van het Lidl-huismerk Crivit neemt toch verreweg de meeste plaats in in mijn renkledingkast. En ik kan beslist niet zeggen dat ik al erg veel van dat spul heb moeten weggooien omdat het versleten of anderszins kapot gegaan zou zijn. Alleen een eenzaam paar sokken heb ik op non-actief moeten stellen, maar dat heeft alles te maken met de anatomie van mijn grote tenen en niet met de kwaliteit van deze voettextiel.

Mijn verzameling kleding op dit gebied is nu behoorlijk compleet en ik heb mijn vrouw beloofd dat ik voorlopig niets meer voor mijzelf zal aanschaffen. Toen er kort geleden echter weer het een en ander in de schappen lag, heb ik wel twee kledingstukken en een accessoire voor mijn oudste dochter aangeschaft. Zij heeft het hardloopvirus inmiddels ook te pakken en is toe aan een wat serieuzer outfit dan het kloffie waarin zij tot voor kort haar kilometers maakte. Het was weliswaar dus niet voor mijzelf, maar ik was toch blij dat ik eindelijk weer een dergelijke aankoop kon doen.

Uit de voorgaande alinea’s hebben jullie misschien al begrepen dat ik een verzamelaar van renkleding ben. Misschien wordt het tijd voor mij, om net als collega hardloopblogger Mari Durieux al twee keer heeft gedaan, uit de kledingkast te komen en te bekennen dat ik op zijn minst een klein beetje verslaafd ben aan het kopen van hardloopbenodigdheden. Over mijn schoenencollectie heb ik in een eerder verhaal al een boekje opengedaan en nu moet ik maar eens in de biechtstoel waar het mijn stapel kleding en hulpstukken betreft. Mijn motto is namelijk ‘beter mee verlegen dan om verlegen’.

Ik heb tot in lengte van dagen genoeg korte sokken, dik en dun, lange compressiesokken, met en zonder voet. Vijf stuks lange compressie-onderbroeken en evenveel korte, een achttal ren-onderbroeken, korte bovenbroeken en natuurlijk halflange en lange tights, dun, dik en ertussenin. Verder nog een hele verzameling aan korte tights die tot net boven de knie reiken of iets verder daarboven. Het aantal hardloopshirts, met korte en lange mouwen is helemaal niet meer te tellen en ook heb ik een aardig assortiment aan dikkere shirts, die je eigenlijk wel truien kunt noemen. Een aantal ervan lag dan ook als skitrui in de eerder genoemde winkel, maar ik vind ze prima om in te hollen. Mijn collectie renjasjes kan wat mij betreft nog wel wat uitbreiding gebruiken. Ik heb 4 dunne jasjes, twee iets dikkere en twee dikke voor de winterperiode. Belofte maakt schuld, dus ik koop even een tijdje niets, tenzij ik het van te voren met mij partner heb overlegd.

Wat heb ik dan nog niet genoemd? Drie petten, die ik een groot deel van het jaar gebruik, twee paar handschoenen en en zootje hoofdbanden en mutsen. Die winterse hoofdbedekking komt allemaal van die van oorsprong Duitse winkel en kostte een luttel bedrag. Dan heb ik de beschikking over een drietal smartphone-armbanden en, zoals ik eerder al schreef, een stelletje zonnebrillen.

Al met al kan ik makkelijk een flinke kledingkast met al dit heerlijke spul vullen, maar helaas is er noch een kast daarvoor beschikbaar, noch ruimte in ons huis om er eentje bij te plaatsen. Dus heb ik alles opgeslagen in en rond een aantal plastic opbergdozen in mijn eigen hardloopmagazijntje op de zolderverdieping. Daar staat ook mijn eerder beschreven collectie schoenen te pronken. Deze wijze van opslag betekent wel dat ik, als schone spullen nodig zijn, steevast moet gaan graven in een flinke berg hardlooptextiel. Het gebeurt mij dan ook regelmatig dat ik het kledingstuk dat ik zoek, niet kan vinden. De opbergdozen zitten namelijk doorgaans overvol en ik heb om die reden noodgedwongen wat losse stapeltjes ernaast liggen. Als ik echt het overzicht ben kwijtgeraakt, trek ik alles uit mijn magazijntje en ga ik het geheel uitleggen en opnieuw rangschikken. Ik verzeker jullie dat dit geen klusje is dat ik in vijf minuten gepiept heb, maar dat eerder een stief kwartiertje kost. Het geeft mij in ieder geval wel de mogelijkheid om, naast het schrijven van dit soort verhalen, nóg wat vaker met mijn favoriete sport bezig te zijn, al is het dan zijdelings.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: