Ar rende raar jaarrésumé 2014

2014 was voor mij een fantastisch hardloopjaar. Ik heb aan 13 georganiseerde trimlopen meegedaan, 4 meer dan het jaar ervoor. Ik heb 3 pr’s verbeterd, voor het 5e jaar op rij de Dam tot Dam gelopen en mijn lang gekoesterde wens om van Breukelen langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar huis te hollen in vervulling zien gaan. Ook heb ik 34 blogs (maar liefst 21 meer dan in 2013) met jullie kunnen delen, waaronder voor het eerst een aantal in dicht- en liedvorm.

Het jaar begon met de aanschaf van een nieuw paar schoenen (Asic Gel Cumulus 14) en de ingebruikneming van een nieuw gps-horloge (Garmin 310XT) met hartslagmeter. De eerste keer dat ik die band om mijn borst had gespannen was overigens voor de kat z’n viool omdat ik de meter verkeerd had aangesloten en er dus niets werd geregistreerd. Door het gebruik van dat meetapparaat ben ik meer gaan letten op de zwaarte van mijn trainingen en heb ik deze, vooral gedurende de eerste drie seizoenen, redelijk teruggebracht. De laatste paar maanden houd ik toch vooral weer mijn km-tijden en gemiddelde snelheid in de smiezen en gooi ik weer wat vaker het gas erop.

Januari-intervalmaand bracht mij het slechts een fractie van een seconde durende moment dat een tegemoetkomende hardloopster aan mij voorbij leek te zweven. Een ervaring die ik niet anders dan in een gedicht kon vastleggen. Dat legde direct een nieuw genre voor mij open, hardloopblogs in dichtvorm. Daarna heb ik ook liedteksten op min of meer bekende melodieën aan mijn repertoire toegevoegd.

Terug naar het lopen zelf. Ik heb dit jaar, na er jarenlang niet geweest te zijn, zelfs twee keer heerlijk kunnen hollen op een van mijn favoriete stukjes Nederlands, de Utrechtse Heuvelrug. Een genot en voorrecht om weer eens te kunnen rondstruinen in die prachtige, bosrijke natuur. Het feit dat ik daar geweest ben betekende tegelijkertijd dat lopen in Duitsland er dit jaar niet van is gekomen. Voor het komende jaar staat dit land gelukkig wel weer op het programma. Je kunt ook niet alles hebben, uiteraard.

Twee nieuwe lopen die ik direct in mijn hart kon sluiten, heb ik toegevoegd aan mijn trimlopenlijst: de Geinloop net buiten Driemond en de Vechtloop in en om Weesp. Prachtige parcoursen waarover ik natuurlijk uitvoerig heb geschreven. Er was ook mijn debuut op één loop die niet voor herhaling vatbaar is: de Driedorpenloop Kortenhoef-Ankeveen-‘s-Graveland. Ik heb er uitgebreid over bericht in de betreffende blog.

Voor de vijfde (en laatste ?) keer in successie liep ik de grootste georganiseerde loop van Nederland en tegelijkertijd een spektakel zonder weerga: de Dam tot Damloop. Voor het eerst slaagde ik erin een bekeken en uitgebalanceerde race te lopen en niet uitgewoond over de eindstreep te komen. De tijd zal leren of ik nog eens van start ga op de Prins Hendrikkade in Amsterdam-Centrum.

Afsluitingen van looproutes door de aanleg van nieuwe verkeersvoorzieningen zijn helaas een geregeld terugkerend thema in mijn hardloopverhalen. Zo was er dit jaar helaas weer nieuwe afsluiting voor langere tijd te betreuren, nu in het Diemerbos. Hierdoor is mijn favoriete 10 km-route voorlopig van de baan is. Een andere, jarenlange afsluiting langs een stukje van het Amsterdam-Rijnkanaal, leidde gelukkig tot een voor mij nieuwe route met een paar varianten. Door de opening van de Uyllanderbrug over datzelfde kanaal ben ik een nieuw rondje rijker en dat doet mij deugd.

Langs het water dat ik nog vaker noem dan natuurgebied Het Twiske kon ik in oktober een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan door vanaf Breukelen langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar huis te draven. Met 22 km werd dit mijn langste en meest avontuurlijke loop van het jaar, die ik ook nog eens onder vrijwel ideale omstandigheden kon volbrengen

Drie pr’s heb ik dit jaar kunnen realiseren in het Twiske, en wel op de 5, 16,1 en 21,1 km. Met mijn jongste deelname begin deze maand heb ik tevens de tien keer Twiskemolenloop voltooid en ik zie al ongeduldig uit naar de volgende tien bezoeken aan het Noord-Hollandse recreatie- en natuurgebied onder de rook van de hoofdstad. Aan de jubileumeditie in september volgend jaar zal ik zeer waarschijnlijk niet deelnemen omdat het hier een relatief prijzige marathon door Waterland betreft. Weliswaar hoef je die marathon niet in je eentje te volbrengen maar kun je met twee tot vier deelnemers de 42,2 km delen. Naast de forse kosten trekt ook de combinatie van lopen, fietsen en eten (wel bij de prijs inbegrepen) niet erg aan.

Bij het dit jaar door Looptijden.nl gelanceerde Hardloopspel ben ik erin geslaagd maar liefst vijf keer tegelkoning van de tegel Amsterdam-IJburg te worden en eenmaal van Amsterdam-Watergraafsmeer. Met velen beschouw ik dit spel als een erg leuke toevoeging aan het lopen, hoewel ik mij er wel op betrap dat ik mijn trainingsroutes erop aanpas om zoveel mogelijk binnen mijn belangrijkste tegel te blijven. Eigenlijk moet ik gewoon lopen waar ik graag wil lopen en mij niet door het spel laten beïnvloeden. Een goed streven voor komend jaar derhalve.

Als ik kijk naar de lijst van plannen die ik voor dit jaar gemaakt en gepubliceerd had, heb ik vrijwel alles wat daarop staan kunnen doen. Helaas heb ik niet in de (verse) sneeuw kunnen hollen omdat deze niet voorhanden was of op het strand  kunnen joggen omdat ik er, spijtig genoeg, het gehele jaar niet ben geweest. Ook heb ik geen 10 km onder de 50 minuten kunnen rennen. Verder heb ik alle plannen van het begin van dit jaar verwezenlijkt en met de 22 km van Breukelen naar huis zelfs nog iets meer.

Ik heb dit jaar tot dusverre 77 keer de hardloopschoenen ondergebonden, in totaal 1015.47 km (gemiddelde afstand 13.19 km per keer) gelopen met een gemiddelde snelheid van 10.43 km per uur en (ook weer gemiddeld) 05.45 min per km. De totale tijd dat ik aan het lopen was bedraagt 97:19.50 uur. 18 keer heb ik 16 km of meer vermalen, waarvan 3 maal 20 km of meer. Daarmee heb ik 7 keer vaker gelopen dan in 2013 en ruim 165 km meer afgelegd. Wel was ik in dat vorige jaar gemiddeld sneller (10.91 km/u en 5:30 min/km) maar liep ik per training/ trimloop korter (12.19 km gemiddeld). Beide zijn natuurlijk een logisch gevolg van het beduidend grotere aantal afgelegde kilometers.

Net als het feit dat ik in de maand januari de traditie heb ingesteld om veel te intervallen, koop ik de laatste jaren telkens rond 1 januari een nieuw paar hardloopschoenen. Zo heb ik net voor de kerst voor een zacht prijsje opnieuw een nieuw paar Asics (Gel Cumulus 16) aangeschaft.

Mijn jaar eindigt ietwat in mineur omdat ik vlak voor de kerstdagen een korte buikgriep kreeg die mij tot nu toe twee trainingen heeft gekost. Ik hoop op de laatste dag van het jaar mijzelf fit genoeg te voelen om nog één keer, al is het maar kort, eropuit te gaan en een lekker stukje te lopen. Al is het maar om de totalen van twee alinea’s eerder nog een beetje op te vijzelen.

Mijn wensenlijst voor 2015 is vrij kort:

  • Als het kan op herhaling bij alle lopen (min één) van het afgelopen jaar
  • Één keer een 10 km onder de 50 minuten lopen
  • Joggen op het strand
  • Struinen op een laag versgevallen sneeuw
  • 1 of 2 halve marathons lopen
  • Gewoon zoveel mogelijk lekker lopen en genieten in de buitenlucht
  • Zoveel mogelijk blogs over hardlopen schrijven

Een heelhuids uiteinde en een heel goed gezond (hardloop)jaar gewenst !!!

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “Ar rende raar jaarrésumé 2014

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: