Terug naar mijn hardloopwortels

Onlangs toog ik als trotse winnaar van een gratis startbewijs bij een prijsvraag op Looptijden.nl naar Heemstede om deel te nemen aan de gelijknamige loop. Ik ben op steenworp afstand van Heemstede geboren en ik heb het geluk gehad om in deze prachtige omgeving te mogen opgroeien en er de eerste 28,5 jaar van mijn leven te wonen. Zoals ik bij de prijsvraag al had aangegeven leek het mij erg leuk om daar waar mijn “hardloopcarriere” was begonnen weer eens lekker door de mooie lanen te rennen.

Bij het binnenrijden van de plaats leek het niet alsof heel Heemstede erg in de ban van het evenement was. Maar toen ik onze pas aangeschafte auto parkeerde in een willekeurige straat en in renkostuum uitstapte was er wel een bewoonster die meteen wist waarvoor ik kwam, getuige haar woorden “zo te zien bent u er helemaal klaar voor” en “10 kilometer, ik moet er niet aan denken”. Ik kon gelukkig antwoorden dat ik deze afstand een heel eind vond meevallen, en dit is vooral omdat ik tot nu toe voornamelijk 15 en 15 km-lopen gedaan heb.

Een frisse, geplande, wandeling naar het Heemsteedse sportpark volgde, waarbij wij het hardloopparcours kruisten, waarop de laatste 5 km-lopers nog bezig waren. De temperatuur was niet bijster hoog en het miezerde af en toe een heel klein beetje maar dat mocht mijn pret beslist niet drukken. Bij Sportplaza (sporthal annex zwembad) Groenendaal heerste een bedrijvige drukte, want hier bevond zich het zenuwcentrum van de loop.

De mannen van Looptijden.nl hadden keurig voor de inschrijving gezorgd en het startnummer was gelukkig dan ook snel afgehaald. Helaas waren ze niet op tijd met het sturen van het beloofde gratis Looptijdenshirt anders had ik nog reclame kunnen maken voor deze geweldige site In de kleedkamer wist een vrouw die al gelopen had te vertellen dat “het erg warm was buiten”. zo hadden mijn vrouw en ik het nog niet ervaren en een warming-up was toch wel dringend gewenst. Dus ging ik snel naar buiten om op de half gevulde parkeerplaats een beetje warm te draven. Toen ik een stukje het Heemsteedse sportcomplex naast de sporthal opliep, viel mijn oog op een bord dat aangaf dat op die plek een trimparcours van 990 meter begon en eindigde, voorzien van een vaste tijdswaarneming waarvoor men op het gemeentehuis en in het Sportplaza een registratiechip kan kopen. Een mooie voorziening, die ik nog niet ben tegengekomen in mijn huidige woonomgeving.

Ik had gehoopt veel bekende gezichten te zullen zien maar het bleef slechts bij het herkennen van een enkele persoon. Niet verwonderlijk als je al heel wat jaren geleden vertrokken bent. Ik had, vanwege de lage temperatuur en de korte warming-up, niet veel zin om vroeg (en dus vooraan) aan de start te gaan staan koukleumen en sloot derhalve maar redelijk achteraan aan bij het klaarstaande loperspak. Na enig wachten viel het startschot en gingen wij, door de drukte nog min of meer wandelend, over de startstreep. Ik had mij voorgenomen om niet voor een toptijd te gaan maar om, zeker de eerste van de twee af te leggen rondes van 5 km, lekker om mij heen te kijken en te genieten van mijn oude dorp.

De eerste kilometer ging over ruime wegen maar daarna doken we het Groenendaalse Bos in en toen we eenmaal van de geplaveide weg op de bospaden kwamen, werd het parcours vrij smal. Als je nogal achteraan in een groep van ruim 650 lopers start, kun je niet echt hard doorlopen op zulke momenten. Dus ik schikte mij maar in het tempo dat de mensen voor mij op de bosgrond legden. Het bos uitkomend “schampte” ik bijna mijn oude buurt en daarna ging het verder door een prachtig stukje Heemstede (met o.a. de Van Merlenlaan) dat ik heel goed kende omdat ik er altijd doorheen fietste op weg naar het centrum. Op de genoemde laan maakten wij gebruik van het fietspad dat, evenals het erna volgende wandelpad dat weer het bos inleidde, smal was en het passeren van voorliggers wat lastig maakte. Langs de Heemsteedse molen en kinderboerderij en de ingang van de mooie begraafplaats ging eenieder op weg naar de laatste kilometer van de eerste ronde. Deze voerde eerst door smalle, rustieke straatjes en daarna over een tweetal wat bredere wegen. Hiermee waren we al weer terug bij het startpunt, het sportpark, en gingen we ten tweeden male, kort besproeid door een douche-achtig buitje, richting het Groenendaalse Bos.

Ik had inmiddels al een aardig tempo ontwikkeld en het werd ook rustiger op het parcours omdat de echte snelheidskanonnen allang uit het zicht waren en het peloton, zoals de speaker van dienst de grote groep langzamere lopers noemde, reeds op achterstand was gezet. Het werd dus wat makkelijker en nog prettiger lopen en hoewel het niet afgeladen stond werd er her en der langs de route enthousiast aangemoedigd. De oudere dame die waarschijnlijk vlak voor haar huis stond met een A-4tje met de tekst “HUP” erop is mij nog het meest bijgebleven. Die stond er in de tweede ronde gewoon nog steeds. Ik draaide kilometers van tussen de 5.09 en 5.17 minuten bij een snelheid van ongeveer 11,5 km per uur. En mijn voornemen om vooral te genieten was inmiddels allang vergeten. Als je eenmaal aan het lopen bent, wil je toch zo veel mogelijk mensen voorbij en een zo snel mogelijke tijd neerzetten. Dat is, denk ik, de aard van de meeste hardloopbeestjes en het is ook hetgeen ik vaak lees in andere blogs.

Een pr zou het vandaag niet worden, dan had ik toch echt bij de start voorin moeten gaan staan en meteen boven de 12 km per uur moeten gaan lopen en zoals ik al vermeld had ik dat nagelaten. De laatste 2 kilometers had ik wel die snelheid en werd ik niet of nauwelijks meer ingehaald, behalve door een jonge jongen en een nogal eens rochelende bijna-leeftijdgenoot. Deze laatste kon ik, toen ik op de laatste paar honderd meter voor de finish nogeens flink aanzette, echter vrij gemakkelijk weer inrekenen. Ik hoorde de speaker vele namen noemen van finishers, vooral degenen die uit Heemstede afkomstig waren. Mijn naam werd echter niet genoemd en dat vond ik het enige echte minpuntje van deze loop  Want ik kreeg wel direct na de finish door een vriendelijke dame een mooie medaille omgehangen en één van de plaatselijke supermarkten trakteerde op een flesje sportdrank. Ondanks dat het vocht voor mij wat aan de koude kant was, liet ik het mij goed smaken omdat de keel toch wel een beetje dorstig was geworden. (“De Dorstige Kuil” is als het goed is nog steeds de naam van een Heemsteeds pand waarin in vroeger eeuwen een herberg gevestigd was.) Een medaille mocht ik tot nu toe alleen bij de Dam tot Damloop ontvangen, dus deze is een mooie aanvulling op mijn kleine collectie op dit gebied.

Één twijfelpunt moet ik nog noemen: ik weet niet of mijn officiële eindtijd van 51:06 echt een van mijn betere prestaties is op deze afstand. Dit juist omdat mijn Garmin-gps aangaf ik dat maar 9888 m had afgelegd. En doorgaans zijn gps-horloges juist wat te scheutig met het meten van de afstand en geven ze een teveel aan afgelegde meters aan. En om de onzekerheid compleet te maken: van te voren had ik de door de organisatie aangegeven route nog eens nagetrokken op Afstandmeten.nl en op die site kwam ik juist weer op een langer parcours per ronde, namelijk 5.14 km. Dat zou dan dus in totaal 10.28 km zijn. We zullen het er dus maar op houden dat de waarheid ergens in het midden ligt en dat de loop echt 10 km exact was

Al met al was het voor mij een waar genoegen om eens terug te keren naar mijn hardloopwortels en om weer door het prachtige zuidelijke deel van Heemstede te mogen draven. Als een tevreden mens keerde ik dan ook samen met mijn trouwste supporter huiswaarts, een mooie herinnering met mij meenemend.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 6 november 2012 op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: