Eindelijk gelukt: 21.1 km !!!

Nadat ik in 2010 en 2011 meerdere malen en meestal vrij makkelijk 16.1 km-lopen had voltooid, wilde ik begin dit jaar eens kijken of ik ook nog langere afstanden tot 21.1 km kon voltooien. Op de 2e dag van het jaar besloot ik een duurloop van ongeveer 18 km te gaan proberen, ook met de gedachte dat het verstandiger zou zijn om niet meteen die halve marathon eruit te stampen. Die dag ging het best makkelijk en met een gangetje van zo’n 10.35 km per uur en heel constante kilometertijden rond de 5.45 minuten, legde ik de uitgestippelde route af. En ook nog in de zeer redelijke tijd van 1:44:18.

Dat smaakte natuurlijk naar meer, vooral omdat het lopen in een constant, niet al te hoog tempo mij wel bevalt. Ik heb ook het idee dat ik dat wel aardig kan. Twee pogingen daarna om de hele 21.1 km te voltooien leden echter schipbreuk. De eerste omdat de verzuring al na 12 km toesloeg waardoor het lopen allengs minder ging. En dan is het nog een heel eind naar de denkbeeldige finish, ruim 9 km verder. De tweede keer voelde ik al na ongeveer 7 km dat de benen niet lekker loskwamen en besloot ik direct om de route in te korten. In beide gevallen liep ik “slechts” 16.1 km, dus 5 km minder dan ik gepland had.

Onlangs keek ik op deze site nog eens na, met het idee dat ik in de kerstvakantie vast niet zo veel gelopen had, welke trainingsarbeid ik voorafgaand aan die 18 km-loop geleverd had. Dat bleek dus verrassend veel te zijn. Ik had in de week ervoor zelfs 3 keer gelopen, iets dat ik doorgaans bijna nooit doe. Daarom liep ik waarschijnlijk begin dit jaar zo makkelijk die 18 km.

De laatste tijd heb ik lang niet zoveel kilometers gemaakt omdat ik mij vooral op de 10 km richtte. Toch besloot ik weer eens een poging op de 21.1 km te wagen, gewoon omdat ik er zin in had.

Op mijn gebruikelijke loopdag, de zaterdag, regende het nogal, dus ging ik een dag later ’s ochtends op pad, ’s Middags zou het tenslotte weer gaan regenen en ik loop toch echt liever als het droog is. Afgezien van het feit dat de zon niet van de partij was, waren de omstandigheden prima. Niet te koud of te vochtig, een matige wind en dus vooralsnog geen neerslag. Ik had al snel een lekker tempo te pakken en vanaf de 2e of 3e kilometer leek mijn horloge vast te staan op de gemiddelde snelheid van 10.5 km per uur. Mijn kilometers gingen allemaal in tijden tussen de 5:35 en 5:50 minuten en ik had zelf ook het gevoel dat ik een heel constant tempo liep. Ik heb onderweg tweemaal een banaan verorberd, dat wil zeggen één hele en één halve want de tweede banaan was ineens een aardig stukje gekrompen. Er moet dus een deel vanaf gevallen zijn.

Pas na ruim 17 km begon het allemaal wat minder soepel te draaien maar ik hield het juiste tempo toch tot het einde toe vol. Met een eindtijd van net boven de 2 uur en een zeer tevreden gevoel wandelde ik rustig huiswaarts. En hoewel ik in de laatste kilometers even dacht het bij deze ene keer te houden, lijkt het mij toch heel leuk om minstens één keer aan een georganiseerde halve marathon deel te nemen. En daar wil ik niet al te lang mee wachten.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 13 november 2012 op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: