De kosten van hardlopen

Laatst keek ik naar de tv-uitzending van De Rekenkamer getiteld “Wat kost joggen?“. De begeleidende tekst bij dit programma: “Het is januari en net als vorig jaar luidt het goede voornemen: meer sporten. De meeste sporten zijn duur. Alleen hardlopen lijkt een gratis sport, maar maak je inderdaad een voordelige keuze? De Rekenkamer begint aan een marathon langs hardloopschoenen, renkleding, ren-apps en ren-wedstrijden en ontdekt dat de hardloopeconomie gesmeerd loopt”.

We zien o.a. hoe een van de presentatoren naar een hardloopspeciaalzaak gaat. Daar krijgt hij, na een grondige analyse van zijn manier van lopen, een paar Asics anti-pronatieschoenen aangemeten, prijs € 174,95. Vervolgens kleedt de verkoper hem helemaal aan in winterse renkleding en voegt hulpmiddelen als handschoenen, lampjes en een gordel met drinkflesjes toe. Met voor een totaalbedrag van om en nabij de € 670,- gaat de Rekenkamerman de winkel uit. Verder zien we hoe een andere presentator een hardlooptraining volgt bij een vereniging en navraag doet over de kosten per training (5 tot 10 euro). OOk wordt in beeld gebracht wat de bedragen zijn die moeten worden neergeteld voor deelname aan een aantal bekende, prijzige hardloopevenementen zoals de Zevenheuvelenloop, de Marathon van Rotterdam en de Dam tot Damloop (naast wat kleinere en goedkopere trimlopen) en wat het kost om alle mogelijkheden te benutten van de Hardlopen met Evy-app, gebaseerd op de zeer populaire podcasts met de stem van Evy Gruyaert. Dan loopt de teller natuurlijk al snel flink op. Tenslotte komen er allerlei berekeningen op het scherm die laten zien dat, mede door de massale beoefening in ons land, hardlopen big business is geworden en dat er (wist ik ook niet) bijvoorbeeld een Belgisch bedrijf is dat flink in onze sport investeert, al een aantal grote evenementen zoals de Rotterdam marathon heeft opgekocht en ook de Evy-app exploiteert. Hardlopen (b)lijkt zo een goudmijn te zijn voor de commercie.

Ongetwijfeld zit er een kern van waarheid in hetgeen dit programma laat zien. Je kunt natuurlijk zoveel geld uitgeven aan jouw hobby als je wilt, zeker als je het belangrijk vindt om in dure merkkleding te lopen en alle op de markt zijnde gadgets aan te schaffen (items als gps-horloges en hartslagmeters worden in de uitzending niet genoemd). Maar voor mijn gevoel wordt de zaak hier toch wel lichtelijk overdreven of wordt op zijn minst het duurste segment belicht. Ik loop ook op Asicsschoenen en niet op de goedkoopste modellen maar ik heb nog nooit meer dan € 90,- betaald voor een paar. Omdat ik altijd zorg dat ik afgeprijsde modellen op de kop tik. Dat scheelde mij bij mijn onlangs aangeschafte paar Gel Cumulus zomaar € 55,- op de oorspronkelijke prijs. En waarom zou een beginnende loper niet een minder geavanceerd model uitkiezen, dat ook van de grote merken, al vanaf pak hem beet € 50,- of € 60,- verkrijgbaar is. Als je echt voor een lage prijs schoeisel wilt aanschaffen ga je naar de grote budget-sportwinkel Decathlon, waar je vanaf € 15,- schoenen van hun huismerk kunt kopen, of naar mijn favoriete hardloopkledingwinkel Lidl, waar ze voor 2 tientjes hardloopschoenen hebben die zelfs door de kenners goed worden bevonden.

Nu we het toch over Lidl hebben, daar komt zeker 90 procent van mijn renkleding vandaan en ik heb er nog nooit meer dan € 16,- per kledingstuk uitgegeven. Als kleding in die winkel blijft liggen, wordt deze regelmatig ook nog eens voor 50 procent van de prijs aangeboden. Dan kost een hardloopshirt ineens nog maar € 3,- Items als hardloopsokken zijn doorgaans niet eens duurder dan dergelijke bedragen. Het is wel zo dat deze Duitse budgetsuper alleen met tussenpozen partijen kleding, schoenen en accessoires aanbiedt, dus je moet het een beetje in de gaten houden middels hun website en/of nieuwsbrief. En als ze een partij hebben moet je zorgen er snel bij te zijn, want op is daar echt op. Wat ik niet bij Lidl kan kopen, betrek ik van het iets duurdere Decathlon. Ook bij deze winkel hebben ze afgeprijsde kleding, vooral als het gaat om producten die uit het assortiment gaan. Heel betaalbare artikelen en, net als de Lidlkleding voor mij mooi genoeg. Het maakt mij ook heus niet uit dat er Crivit of Kalenji op staat i.p.v. Nike, Asics of een ander groot en vooral duur merk. En als je maar hard genoeg rent, hebben de anderen toch geen gelegenheid om te zien in welk merk kleding jij loopt. Ik heb trouwens nog nooit gemerkt dat andere hardlopers raar naar mij keken vanwege mijn budgetkleding. Daarmee zijn wij renners veel te aardig voor en er ook helemaal niet bezig.

Als je als beginnende hardloper graag jouw prestaties wilt meten is de gratis basisapp van Looptijden.nl meer dan goed genoeg, om maar niet te zeggen perfect met mogelijkheden om tijd, afstand e.d. te registreren en gebruik te maken van audiocoaching tijdens het lopen. Zelfs heb ik het overigens jaren gedaan met een goedkoop stopwatchhorloge. En de originele “Start to run met Evy”-podcasts, die door veel beginnende lopers erg gewaardeerd worden zijn nog gewoon te downloaden. Deze kun je gewoon op je telefoon of mp3-speler zetten en tijdens het lopen beluisteren. Je kunt overal in parken, bossen, op fietspaden of gewoon op straat lekker gaan joggen en als je het liefst met anderen loopt zijn er genoeg mogelijkheden voor het vinden van loopmaatjes en gratis loopgroepen. Wil je heel graag aan georganiseerde trimlopen deelnemen: veel sportverenigingen, zelfs bij wijze van spreken biljart- en klaverjasverenigingen organiseren tegenwoordig lokale trimlopen met lage inschrijfbedragen. Op internet zijn er genoeg hardloopkalenders die deze loopjes allemaal inventariseren. Sowieso vindt je, met een beetje moeite, op het net alle informatie die je nodig hebt in blogs zoals deze, op hardloopforums en in hardloopgemeenschappen zoals die van Looptijden.nl. Trainingsschema’s, voedingsadviezen beoordelingen van hardloopschoenen, verhalen over hardlopen en alles eromheen. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is allemaal gratis en met veel plezier en veel liefde voor de hardloopsport online gedeeld.

Ik weet zeker dat je aan een bedrag van 60 tot 70 euro voor een aardig paar schoenen en voor hardloopsokken genoeg hebt en prima van start kunt gaan. Draag al dan niet speciaal voor het lopen gekochte sportkleding die jij lekker vind zitten en die niet te koud of te warm is. Naarmate je vaker, meer en fanatieker gaat lopen, kun je jouw uitrusting gaan verbeteren en meer geld spenderen aan allerlei zaken om het rennen heen. Maar dat hoeft natuurlijk niet, ik heb zelf jarenlang voor weinig geld maar met plezier mijn rondjes gehold. Totdat ik fulltime en fanatiek ging lopen en begon te investeren in betere spullen.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “De kosten van hardlopen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: