Geinloop 2014: een lieve lust

Uiteraard wist ik al veel langer dat er niet heel ver van mijn woonplaats jaarlijks een loop werd gehouden die mij erg zou aanspreken. Omdat deze Geinloop altijd de zaterdag na de Nescioloop plaatsvindt, slechts zes dagen later derhalve, had ik het tot nu toe niet aangedurfd om in te schrijven. Eind september vorig jaar was echter mijn deelname aan de eerste Twiskemolenloop van de afgelopen serie, precies een week na de zware Dam tot Damloop, prima bevallen. Dus besloot ik nu gewoon de gok te wagen en af te reizen naar Driemond, de startplaats van de Geinloop.

Niet alleen ging ik dus voor het eerst zes dagen na de vorige wedstrijd weer aan de bak en deed ik voor de eerste keer mee aan deze Geinloop, ook de wijze van transport was nieuw. Driemond was voor mij per openbaar vervoer alleen via een redelijke omweg te bereiken en omdat ik er nog niet eerder op de wedstrijddag geweest was, wist ik ook niet of de auto een handig vervoermiddel zou zijn. Derhalve besloot ik om via de kortste route, het fietspad langs het kanaal, per rijwiel de reis te maken. Het stuk van ruim 7 km te gaan wandelen zou iets teveel tijd in beslag nemen en hoogstwaarschijnlijk teveel energie kosten.

Het weer was met een een lekker zonnetje, een matige wind en ongeveer 12 graden prima om zulks te doen. Mijn beenspieren werden op die manier alvast gedeeltelijk opgewarmd. Het grappige was dat ik onderweg meerdere personen met renkleding en -schoenen zag passeren die duidelijk ook op weg waren naar Driemond. Ik maakte voor mijzelf de grap dat wij bijna nog in een fietsfile naar de start reden.

In de plaats zelf was het al een drukte van belang. Dat was ook niet zo gek omdat de 10 km, waaraan ik ging deelnemen, ongeveer een half uur later van start zou gaan. Omdat de voorinschrijving al meer dan een week ervoor gesloten was en ik te laat daarvoor was, moest ik mij nog na-inschrijven. Na even wat rondgedoold en nagevraagd te hebben, kon ik in de plaatselijke basisschool vlot mijn startnummer verkrijgen. Inschrijven kon tot 10 minuten voor de eerste start, dat was dus heel redelijk. Alles oogde tot nu toe prima georganiseerd, wat niet verbazingwekkend is als je nagaat dat dit de 38ste editie van deze loop was.

Op de fiets verplaatste ik mij nog naar het plaatselijke sportcomplex, waar in de kleine sporthal kleedruimte en tassenafgifte was. Een korte wandeling door het plaatsje bracht mij weer terug naar het hardloopgedruis. Intussen had ik, vanaf het moment van vertrek van huis, twee bananen genuttigd. De starttijd van 13:00 uur was in zoverre ongunstig voor mij dat een lunch op de gebruikelijke tijd er niet inzat. Vandaar die dubbel portie pisang.

Ik sloot mij aan bij de achterste lopers die leken klaar te staan voor het startschot van de 10 km. Voor de zekerheid vroeg ik nog even aan de personen voor mij of zij die afstand gingen doen. Het zou nogal sneu zijn als de lopers voorin zouden vertrekken en ik, achter een grote pluk deelnemers die alvast klaar stond voor een van de andere afstanden, vast zou komen te staan en niet op tijd mee zou kunnen met de juiste groep. Ik kreeg als antwoord dat ik inderdaad goed stond en als ik bovendien ervoor zorgde om bij een loper van de brandweer in de beurt te staan, ik zeker goed zou zitten. Deze 10 km was namelijk tevens het Open NK Brandweer.

Ik deed deze keer geen moeite om mij naar voren richting de startlijn te wurmen omdat ik van plan was er een rustige loop van te maken. Bovendien wist ik dat er de eerste paar honderd meter ruimte genoeg zou zijn om mensen te passeren omdat de straat breed genoeg daarvoor was. Daarnaast wilde ik ook gaan genieten van het lopen langs het riviertje de Gein, waar 90 procent van de loop zich zou gaan afspelen. Dus ging ik op mijn gemak met een snelheid van ongeveer 11 km per uur van start. Even licht omhoog om de Provinciale Weg te kruisen en het genieten kon gaan beginnen.

Langs de Gein aan de noordzijde
Langs de Gein aan de noordzijde

Ik kende dit uiterst fraaie stukje Nederland, net over de grens in de provincie Utrecht, goed omdat ik er, alweer lang geleden, redelijk in de buurt had gewoond. Ik was alleen een beetje vergeten hoe mooi het daar is want ik was er die ruim 20 jaren niet meer geweest. Alleen de oversteek bij de Provinciale Weg kom ik nog wel eens over op mijn langste duurloop. De Gein is een rivier met in de breedte de afmetingen van een ruime sloot en een lengte van minder dan 6 km. Het watertje komt bij Driemond uit in de Gaasp en aan de andere kant bij Abcoude in de Angstel, beide ook waterwegen van bescheiden formaat.

Aan weerszijden van de Gein loopt een plaatselijke weg waaraan, soms aan beide kanten van de straat, weer boerderijen en buitenhuizen gelegen zijn. Op het beginstuk, in de relatieve drukte, moest ik wel goed op het wegdek letten dat niet van de allerbeste kwaliteit is. Het gehucht Driemond valt onder de gemeente Amsterdam en de gemeentegrens van de hoofdstad is niet ver weg maar toch ben je hier eigenlijk midden op het platteland. Het geheel van het riviertje, de boerderijen en woonhuizen en de erachter liggende weilanden doet erg idyllisch en rustgevend aan.

Aan de ene kant zie je achter de weilanden de kaarsrechte rij bomen die het Amsterdam-Rijnkanaal flankeren en aan de andere kant ligt Amsterdam Zuidoost. Ik moet dan altijd denken aan een uitspraak van lang geleden van een clubgenoot van basketball die hier gewandeld had en sprak van een “cultuurschok”. “Je loopt daar bij dat mooie riviertje langs boerderijen en weilanden en op de achtergrond zie je de skyline van Amsterdam Zuidoost”. Ik heb, met die woorden in gedachten, er speciaal op gelet maar kon weinig van die hoge gebouwen ontdekken. In al die jaren zijn er dus gelukkig blijkbaar genoeg bomen groot gegroeid om dat uitzicht weg te nemen.

Er was voldoende ruimte om lekker te lopen, ik liep wat mensen voorbij en anderen haalden mij weer in. Daarbij probeerde ik, zoals ik mij had voorgenomen, vooral te genieten van de prachtige omgeving. Het probleem met rennen is natuurlijk echter bijna altijd dat je je als vanzelf op die bezigheid concentreert.

We kwamen langs het kleine kapelachtige gebouwtje met “Eben Haëzer zondagsschool” op de gevel. En niet lang daarna ging het voorbij aan het pad dat altijd mijn keerpunt was toen ik nog in Zuidoost woonde en in het aangrenzende recreatiegebiedje ging hardlopen. We passeerden één van de twee complete molens die hier te bewonderen zijn en een huis genaamd “Geinlust”. En intussen was het er steeds maar mooi, mooi, mooi. Ik kan iedereen aanraden om, via Google Maps en Streetview, eens een kijkje te nemen bij “Gein Noord, Abcoude”. De beelden van Streetview zijn gemaakt op een zonnige dag in de zomer en met de waterlelies al gedeeltelijk in bloei, ziet het er werkelijk prachtig uit.

Het parcours was aan het begin bij de Provinciale Weg afgezet voor ander verkeer maar toch was er een persoon op een scooter die zich zo nodig tussen de hardlopers door moest wurmen. Dat was het enige moment van ergernis tijdens een anderszins perfecte hardloopmiddag. Het steile en smalle houten bruggetje dat na ongeveer 3,5 km beklommen moest worden was even een ritmebreker. De helling ervan was zodanig steil dat ik de houten sporten die erop aanwezig waren daadwerkelijk nodig had om naar boven en zonder kleerscheuren weer naar beneden te komen.

Aan de zuidkant gingen we nog ongeveer 1,5 km verder, voorbij de prachtige rietgedekte Oostzijdse Molen waarvan de wieken vlot ronddraaiden in de matige wind. Intussen waren al die tijd de twee kerktorens van Abcoude zichtbaar aan de einder. Een paar honderd meter verder was het keerpunt en nu ik dit schrijf, bedenk ik dat dit ook de eerste keer was dat ik een dergelijke 180 graden draai tijdens een loop heb meegemaakt. Terug langs de molen en langs de drinkpost vlakbij het bruggetje ging het aan de zuidzijde van de rivier terug richting Driemond.

Ik werd nu nauwelijks nog door andere lopers ingehaald. Eenmaal moest ik een man die mij gepasseerd was en, zoals wel vaker gebeurt, al meteen een neiging naar rechts vertoonde en zo bijna in mijn persoonlijke ruimte kwam, met een klopje op zijn schouder terechtwijzen. Zoals meestal riep ik ook nu “ruimte genoeg hoor!!”. Hij verontschuldigde zich en liep door.

Mijn snelheid had de km’s ervoor al steeds rond de 11,3 per uur gezeten met kilometertijden tussen de 5:14 en 5:20. Ik liep nog steeds lekker en was nu bezig om stuk voor stuk de (voornamelijk vrouwelijke) lopers voor mij op te rapen. Hier waren er meerdere bij die ik in de eerste kilometers van mij weg had zien snellen. Dat besef en het achter elkaar oprapen van voorliggers gaf mij vleugels. Het lopen wordt op die manier uiteraard een lieve lust. Steeds als ik iemand een aantal meters voor mij zag rennen, wist ik dat ik die persoon zou gaan inrekenen. Nog slechts een tweetal lopers ging mij voorbij maar verder was ik gewoon niet te stuiten.

Het inrekenen ging door tot in bij de finish en mijn laatste drie km-tijden ging in respectievelijk 5:09, 5:07 en 5:02. Waarbij mijn uursnelheid omhoog liep van 11.65 via 11.73 naar 11.92. Volgens Garmin was ik natuurlijk al eerder dan de finish aan de 10 km en de laatste 127 meter, die ik dus extra zou gelopen hebben als de satellietmeting exact geweest zou zijn, ging in 13.85 per uur. Mijn eindtijd van 52:48 was niet schokkend en ik voelde mij niet eens heel erg moe.

Een perfect gelopen tweede deel en een negatieve split waren, naast de leuke medaille die ik direct na de eindstreep kreeg uitgereikt, mijn beloning. Gevoegd bij het prachtige decor waarin de loop zich had voltrokken, maakte dit dat ik deze voor mij nieuwe loop direct in het hart heb gesloten. Volgend jaar ben ik, ijs en weder dienende, gewoon weer van de partij.

Na het uithijgen, bijdrinken en een beetje rondkijken naar binnenkomende lopers, wandelde ik terug naar het sportcomplex. Na het ophalen van mijn tas en het omkleden had ik daar in het zonnetje een leuk gesprek met een jongedame die zat te wachten op een deelnemer aan de halve marathon. Zij vertelde dat zij zelf de 7,5 km had gelopen als opwarmertje voor de Rotterdam Marathon die de dag erna zou plaatsvinden. Eerder had zij al deelgenomen aan 42,2 km-lopen in Valencia en Marrakesh. Zij was net als ik enthousiast over de Geinloop en ik kon haar suggesties voor meerdere loopjes van dit kaliber in de regio doen. Ze zou ze zeker gaan nakijken op internet.

Alle meegenomen eet- en drinkwaar genuttigd en mijn gesprekspartner succes gewenst hebbende met het loopje van de volgende dag in Rotjeknor, stapte ik met een zeer tevreden gevoel op de fiets richting huis.

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “Geinloop 2014: een lieve lust

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: