Een jubileum, een dubbel debuut, een nieuw pr? en een mooie aanwinst

Mijn 20-ste georganiseerde loop moest anders worden dan de andere. En dat werd hij ook omdat ik het idee om voor de tweede keer de halve marathon te doen, had laten varen. Dat laatste deed ik vanwege het feit dat de lange afstanden bij mij de laatste weken letterlijk niet lekker liepen. Ik werkte een paar lange duurlopen af in een laag tempo, eerst 18 km, daarna 20 en tenslotte 16,1 km. Bij die laatste training ben ik zelfs een paar keer gestopt tijdens het lopen omdat ik gewoon moe was op die momenten. Dus leek het mij erg onverstandig om mijzelf te gaan kwellen met de 21,1.

Al eerder had ik gespeeld met het idee om eens gek te doen door voor de 5 km in te tekenen en te proberen daarop een snelle tijd te realiseren. Volgens virtuele vriend Jaco Rip zou mijn basisconditie daar goed genoeg voor moeten zijn. En toen ik van andere vriend Jan Bakker vernam dat hij ook die afstand zou gaan lopen, was het mij een uitgemaakte zaak. Kort en krachtig zou ik mijn jubileum, natuurlijk in Het Twiske, gaan vieren. Het liefst wilde ik mijn pr (24:17) verbeteren, maar in ieder geval in een tijd van onder de 25 minuten over de meet gaan. Als ik iedere kilometer in 4:50 minuten kon volbrengen dan zou mijn tot dusverre beste tijd eraan gaan. Dat pr was overigens een tussentijd van de Nescioloop van vorig jaar, want zoals ik al eens eerder heb vermeld, had ik nog nooit een trimloop korter dan 10 km gedaan.

Dit zou dus mijn debuut op deze korte afstand worden, waarbij ik ook voor het eerst gebruik ging maken van mijn Garmin 310 XT met hartslagmeter. Ik zorgde dat ik redelijk bijtijds bij AC Waterland aanwezig was want ik wilde voor de start een paar km’s rustig inlopen op het Landsmeerse sportpark. Er waren deze keer vrij weinig bekende gezichten, behalve één persoon die ik daar altijd zie en natuurlijk de vaste organisatoren en vrijwilligers die de loop zoals gewoonlijk weer tot in de puntjes op de rails hadden gezet. Het was in mijn beleving deze keer veel drukker dan normaal. Die indruk bleek te kloppen want er waren veel deelnemers aan de vaste vijf afstanden en ook nog eens een behoorlijk aantal lopers voor de 25-km trainingsloop ter voorbereiding van de Rotterdam Marathon, die tegelijkertijd gehouden werd.

Terwijl ik met loopmaatje Jan en een bekende van hem op het middenterrein stond, zagen wij voor het eerst de start van de 10 km, die met een pak van 225 deelnemers verreweg het drukste was. Ik had zelf eerder drie keer aan de start van dit onderdeel gestaan maar toen was mij de hoeveelheid lopers niet zo opgevallen. Vergeleken met de grote lopen in dit land is een aantal van ruim 200 natuurlijk niet veel maar bij dit kleinschalige evenement valt het toch wel op. Even later waren wij aan de beurt.

Start 5 km
Dringen bij de start van de 5 km
Foto: Jeroen Otten (JenT Fotografie)

Wij gingen een beetje achter de voorste (dus waarschijnlijk snelste) paar rijen met lopers staan om te voorkomen dat wij in het begin grootscheeps mensen moesten gaan inhalen. Ik heb mij alleen tussen twee vrouwen doorgeworsteld die wel nogal aan de linkerkant liepen maar niet erg veel tempo maakten. Daarna was het gewoon “gaan met die banaan” omdat ik niet het idee had dat temporiseren in het begin veel zin had. Jan had ik overigens al direct achter mij gelaten

Ook nieuw voor mij was het gegeven dat bij er deze afstand eerst twee rondes over de atletiekbaan gerend moesten worden. Op zich vind ik dat niet zo erg omdat het best prettig is om in het begin op een wat zachtere ondergrond te lopen. Daarna ging het, via de inmiddels voor mij overbekende route, het sportpark uit en langs de huizenrijen richting de polder. Mijn eerste kilometer ging volgens mijn horloge in 4:35 en dat is één van de snelste die ik ooit geregistreerd heb. Op het stukje voorbij de bebouwing, genaamd Het Luijendijkje, hadden we de wind lekker achter en kon ik goed mijn tempo houden.

Direct in Het Twiske ging ik voor het eerst links- in plaats van rechtsaf zoals bij de drie langere afstanden. Hier moesten de 5-kmlopers een stukje van net geen 400 meter pal langs de Twiskemolen (voor mij weer een noviteit) en bijna recht tegen de behoorlijk forse wind in die direct over het aan de linkerkant gelegen water blies. Dat betekende even heel flink aanpoten en als ik achteraf naar de tijd van mijn 2e kilometer kijk (4:49), ben ik zeer verbaasd dat ik hier mijn snelheid aardig heb kunnen continueren. Het zal wel zo zijn dat het eerste gedeelte met wind mee voldoende tegenwicht heeft kunnen bieden aan het stuk met de forse tegenwind.

De 3e kilometer ging weer vooral met de wind in de rug en ik kon zelfs iemand voorbijsteken. Hier kwam ik weer even op een bekend stukje dat ook in de parcoursen van de drie langere afstanden is opgenomen. Met km-tijd van 4:48 was ik één tel sneller dan in de vorige ronde. Waar de 10, 16,1 en 21,1 altijd linksaf gaan richting de schotse hooglanders en de Stootersplas, voerde de route van de 5 km rechtsaf om met een lus terug te keren richting het sportpark en de atletiekbaan.

In dit stuk werd ik voorbijgelopen door een lange, slanke man die met grote passen langs mij kwam. Als ik, achteraf gezien, bij deze persoon had kunnen aanklampen zou het een nog mooiere dag geworden zijn. De snelheid van de bewuste loper lag mij echter veel te hoog. Op deze kilometer, die vrijwel geheel tegen de wind in ging, had ik namelijk ineens een verval van 14 seconden. Mijn tijd was 5:04 minuten en daarmee week hij dus duidelijk af van de andere km-tijden. Ik kan mij niet herinneren dat ik op dat stuk heel erg moe was of flink aan tempo verloor, dus de fikse bries moet wel de boosdoener geweest zijn.

Hier verloor ik 14 seconden in één rondje Foto: Willy Maten (http://www.atletiekfoto.eu)
Hier verloor ik 14 seconden in één rondje
Foto: Willy Maten (http://www.atletiekfoto.eu)

De laatste kilometer, met de wind mee terug over Het Luijendijkje (met het enige bruggetje met hoogteverschil) en in de beschutting van de huizenrijen naar de baan, verliep weer geheel volgens plan (4:51). Mijn eindschot naar de finish toe zal wel mede ervoor gezorgd hebben dat ik nu weer makkelijk onder de 5 minuten kon blijven. Opvallend vind ik wel dat op de finishvideo nooit iets valt waar te nemen van een sprint, terwijl ik vooral nu echt voluit alles uit de kast probeerde te halen. Volgens mijn Garmin was ik de grens van de 5 km al 90 meter eerder gepasseerd en voor de nieuwe ronde die het horloge had laten ingaan staat er een snelheid van 16,2 km per uur geregistreerd. Ik liep dus voor mijn doen echt niet langzaam. De gemiddelde snelheid omgeslagen over alle door mij geregistreerde lopen (wedstrijd en training) ligt met net geen 11 per uur toch wel een stukje lager.

Als ik de eindtijd die mijn gps over 5 km heeft vastgelegd zou aanhouden, dan zou ik mijn pr met 10 seconden verbeterd hebben. En aangezien mijn huidige pr ook een product is van een tijd zoals geregistreerd door mijn oudere Garmin-horloge, kan ik deze tijd eigenlijk wel als een verbetering beschouwen. Dan zal ik het maar niet hebben over het feit dat de Garmin 310XT een nieuwer, duurder en veel geavanceerder apparaat is dan de Garmin 205. En dus ook niet over de veronderstelling dat het eerstgenoemde klokje hoogstwaarschijnlijk een geringere afwijking vertoont dan het andere. Mijn officiële eindtijd was nu 24:27 en daar hoor je mij echt niet over mopperen, zeker niet gezien mijn veronderstelde gebrek aan topconditie. Daarbij sta ik ook voor het eerst in Het Twiske bij de eerste dertig lopers in de uitslag. Voorwaar helemaal niet beroerd.

Net binnen werd voor het eerst ooit mijn naam omgeroepen door de speaker van dienst. Op deze primeur heb ik dus zeven Twiskelopen moeten wachten en er de 5 km voor moeten kiezen. Nauwelijks uitgehijgd hoorde ik de naam van Jan uit de luidsprekers schallen en kon ik nog net op tijd richting de eindstreep om mijn maatje te verwelkomen en feliciteren. Ook hij had, met een kleine minuut langer (25:21), een prima race gelopen.

Jan moest afzien om een goede tijd te lopen Foto: Willy Maten (http://www.atletiekfoto.eu)
Jan moest afzien om een goede tijd te lopen
Foto: Willy Maten (http://www.atletiekfoto.eu)

De gratis te tappen thee smaakte er des te beter om. Jan was even snel verdwenen als hij gefinisht was en dus ging ik maar in de rij staan voor het kleinood waar het allemaal om te doen geweest was: het gratis dry fit Twiskemolenloopshirt. Dit bleek in mijn favoriete kleur (rood) uitgevoerd te zijn en dus met recht een echte aanwinst voor mijn ruime collectie hardloopkleding. Ik ben namelijk nogal een verzamelaar en mijn motto is ook hier: “beter mee verlegen dan om verlegen”.

Een toepasselijke slagzin
Een toepasselijke slagzin

Blij verheugd met het wederom prachtig zonnige weer, het prima resultaat en de mooie trofee reed ik Landsmeer even later weer uit. Daarbij voelde ik echter wel al een lichte weemoed omdat ik tot eind september die prettige loop in het mooie Twiske zal moeten missen. Gelukkig komen er weer andere fijne lopen, zoals de Nescioloop in Amsterdam en de Wallenloop in Naarden aan. Daar troost ik mij dan voorlopig maar mee. En met dat mooie shirt natuurlijk.

De mooie aanwinst
De mooie aanwinst: het Twiskemolenloop dry-fitshirt

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Een gedachte over “Een jubileum, een dubbel debuut, een nieuw pr? en een mooie aanwinst

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: