Individueel jaaroverzicht

In de diverse media worden de jaaroverzichten altijd al gepresenteerd vóór het jaar ten einde is. Ik heb bewust gewacht tot het jaar helemaal om was. Ik had trouwens ook niet echt eerder de gelegenheid om deze blog te schrijven, zelfs niet tijdens mijn vakantie. De bekende verplichtingen tijdens de feestdagen en de overgang naar een nieuwe provider en het bijbehorende aanpassen van mijn mailadres op vele plaatsen namen al mijn tijd in beslag.

2013 was in een aantal opzichten een bijzonder hardloopjaar voor mij. Niet direct als ik naar mijn totalen kijk. Het aantal was met 70 keer lopen iets minder dan de 76 van 2012. De totale tijd was bijna hetzelfde (78:11.48 om 77:01.52 uur). De gemiddelde afstand was met 12.19 km wel bijna 1 km langer dan de 11.21 km van het jaar ervoor. Mijn gemiddelde snelheid lag met 10.91 km per uur en 5.30 minuten per kilometer weer iets lager dan de 11.06 per uur en de 5.25 minuten per km van 2012. Dat is echter niet onlogisch als je langere lopen gaat doen en deze gemiddelden komen ook precies overeen met mijn langjarige gemiddelden. Als ik het hele jaar door had kunnen lopen, zouden het aantal lopen en de totale afstand hoger gelegen hebben, maar in januari/ februari kon ik 5 weken niet lopen door ziekte en herstel daarvan. Eind mei, begin juni lukte het om dezelfde reden 1,5 weken niet en in juli 2,5 weken van hetzelfde laken een pak i.v.m. met overbelaste beenspieren en vakantie. Dat waren meteen ook de dieptepunten van mijn hardloopjaar, zullen jullie begrijpen. In vergelijking met collegablogger Jan Bakker heb ik maar aan een bescheiden aantal trimlopen deelgenomen, slechts 9 stuks. Voor mij is dat echter al een toename met 50% ten opzichte van 2012, toen ik niet verder kwam dan 6 stuks. In 2011 waren het er trouwens maar 2 en in 2010 liep ik alleen de Dam tot Damloop. In dat opzicht heb ik dus duidelijk een stijgende lijn te pakken. Tot zover de droge cijfers.

Dit jaar was ik maar liefst 4 keer in het Twiske te vinden, daarover hebben jullie alles kunnen lezen in mijn eerder gepubliceerde verhalen. 13 blogs kwamen er in 2013 uit mijn toetsenbord rollen tegenover 14 in 2012, toen ik mijn schrijverscarriere op deze site begon. Door het grotere aantal “wedstrijdverslagen” heb ik minder de gelegenheid gehad om verhalen om het lopen heen te schrijven. Wel geïnspireerd door anderen die mij voorgingen heb ik in november een eigen blogsite in het leven geroepen, gewoon omdat ik het erg leuk vind om er een te hebben en om een site binnen de mogelijkheden naar mijn eigen ideeën in te richten. Het lezen van de verhalen op Looptijden.nl heeft mij overigens in eerste instantie ertoe aangezet om zelf over hardlopen te gaan schrijven.

Ook in een aantal andere opzichten is deze site voor mij een bron van inspiratie en motivatie. Daarom heb ik in oktober het Pluspakket aangeschaft, niet in het minst om de makers van de site te ondersteunen. Het feit dat je, door het gebruik van dit pakket, hogere niveaus en successen kunt verwerven werkt voor mij echt stimulerend. Eenmaal het plusje achter mijn naam hebbend ben ik eindelijk de Looptijdenapp serieus gaan gebruiken. Hoewel ik het bedienen van een smartphone in een hoesje om de arm en een koptelefoontje met bijbehorende bedrading in de oren nog steeds als lastig ervaar, is de audiocoaching tijdens het lopen absoluut prettig, nuttig en wederom stimulerend. Weliswaar komen de km-tijden die de coach doorgeeft meestal niet overeen met die van mijn gps-horloge, toch is het best handig om te horen of je een beetje op schema ligt om de eindtijd die je in gedachten hebt te gaan halen. Het niveau (29) dat ik inmiddels bereikt heb zal ook wel mijn grens blijven want bij de volgende niveaus zijn of de tijden te snel, of de afstanden te groot of de vereiste tijdsduur te lang. Overigens kreeg ik van Koen en Dennis, omdat ik zo’n actieve gebruiker ben, een Looptijdenshirt cadeau. Nog zo’n leuke en stimulerende opsteker !!! Tenslotte had ik in november, als één van de weinigen, de eer om mee te mogen doen aan de eerste testen met het inmiddels gelanceerde Hardloopspel. Ook die uitnodiging vereerde mij zeer.

Heel leuk vond ik het om in april bij de Nescioloop collegablogger Jan Bakker voor het eerst in levenden lijve te ontmoeten en naderhand nog twee keer met hem samen te lopen bij de Twiskemolenloop. . Jan is één van de vier vrienden die ik dit jaar heb ontmoet op Looptijden.nl. De andere drie ken ik alleen virtueel. Van hen mag ik zeker Jaco Rip niet onvermeld laten omdat hij ALTIJD met een positieve en leuke reactie op iedere blog die ik publiceer weet te komen. Ook die reacties en die van de vele andere Looptijders stimuleren mij keer op keer om blogs op de site te blijven plaatsen. Aan iedereen die reageert op mijn schrijfsels en aan Jaco in het bijzonder heel veel dank voor de terugkoppelingen. En blijf reageren, zou ik willen zeggen.

Bijzondere lopen, behalve de Twiskelopen uiteraard, waren voor mij dit jaar de Gaasperplasrun in Amsterdam Zuidoost (ten dele in mijn voormalige woonwijk) op een bitterkoude zaterdag eind maart en de zeer warme en benauwde Dam tot Damloop eind september. Over beide heb ik in mijn blogs uitgebreid bericht. Eigenlijk vind ik het hoe dan ook bijzonder om met collegalopers aan de start te staan voor een georganiseerde loop. Dus alle lopen waaraan ik heb meegedaan zijn voor mij bijzonder. Evenals de man op leeftijd die ik in mei in Naarden ontmoette. Iedere dag meedoen aan een loop als je al dik in de zeventig bent en dan kunnen zeggen “ach, ik herstel altijd heel snel”, moet toch wel heel uitzonderlijk zijn.

Het absolute hoogtepunt van mijn hardloopjaar was de eerste officiële halve marathon die ik begin november in Het Twiske mocht voltooien. Met zeer schitterend, fotogeniek weer lekker lang lopen in die prachtige omgeving en dan ook nog binnen de gehoopte en geplande tijd met een persoonlijk record finishen. Aan die gebeurtenis en aan die dag denk ik nog steeds met veel plezier en genoegen terug. Komend voorjaar hoop ik zo’n zelfde dag en zo’n zelfde gevoel nog eens te herbeleven.

Wat ik beslist niet mag vergeten te vermelden is het inspirerende boek “De geboren renner” van Christopher McDougall (oorspronkelijke titel: “Born tot run. A hidden tribe, superathletes and the greatest race the world has never seen” ) dat ik afgelopen zomer heb gelezen. Zijn betoog over het feit dat de mens een geboren hardloper is, heeft mij doen beseffen dat ik dat in ieder geval ben. Niet met het talent van een superatleet maar wel waar het gaat om het plezier in het buiten ronddraven en genieten van alles dat ik daar tegenkom. Ik voel mij dan gewoon in mijn element, alsof het een soort tweede natuur is geworden, en realiseer mij op zulke momenten dat het genoegen veel belangrijker is dan het verwezenlijken van een snelle tijd of het volbrengen van een bepaalde afstand. Gekoppeld aan de herinnering die hoort bij dit boek is de loop die ik op mijn vakantie-adres in Duitsland deed. Eindelijk kon ik daar het rondje van 16,1 km rennen dat ik al zo lang in gedachten had. Door de warmte van dat moment was het wel een zware klus die ik niet zonder twee korte pauzes had kunnen volbrengen maar ik ben achteraf heel blij dat ik het “geschafft” heb.

Inmiddels ben ik het nieuwe jaar meteen op de eerste dag goed begonnen met een pittige intervaltraining. Dit leverde mij, zij het met enige vertraging het succes (en dus de badge) “Goede starter” op. Omdat dit succes mijn 30ste was, mag ik mij nu ook “Looptijden.nl master” noemen. Ik deed die training trouwens in één van mijn drie nieuwe wintertights en met gebruikmaking van mijn vorig jaar al aangeschafte maar nu pas ingewijde Garmin 310XT HRM-horloge. En omdat ik het niet laten kan heb ik maar weer eens een nieuw paar (Asics Gel Cumulus 14) hardloopschoenen aangeschaft. Aangezien ik deze Garmin voor het allereerst gebruikte en het dus nog uitproberen was, had ik mijn oude en vertrouwde Garmin Forerunner 205 om mijn andere pols gedaan en direct na de 310 gestart. Wie schetst mijn verbazing dat ik achteraf, na het uploaden naar mijn computer, moet constateren dat op één na geen enkele km-tijd dezelfde is bij deze twee simultane tijdmetingen. En dat 7 van de 10 tijden meer dan 1 seconde verschillen. Wat ik daarvan denken moet, heb ik nog niet bedacht.

Mijn plannen voor dit jaar:

 • 1 of 2 halve marathons lopen
 • Nog 1 keer de Dam tot Damloop voltooien
 • Één keer een 10 km onder de 50 minuten lopen
 • Een officiële 5 km onder de 25 minuten
 • Eindelijk meedoen aan de Vechtloop in Weesp en de Driedorpenloop Kortenhoef-
  Ankeveen-’s Graveland
 • Als het kan op herhaling bij alle lopen van het afgelopen jaar
 • Hardlopen op het strand
 • Hardlopen op een laag versgevallen sneeuw
 • Gewoon zoveel mogelijk lekker lopen en genieten in de buitenlucht
 • Zoveel mogelijk blogs over hardlopen schrijven
 • Mijn eigen site helemaal voltooien

Ik wens iedereen een ontzettend fijn hardloopjaar !!!

Ook gepubliceerd op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: