Vier rondjes om de vesting

Na 2,5 weken rustig aan gedaan te hebben i.v.m. een lichte spierblessure was ik precies op tijd fit om voor het eerst mee te doen aan deze prachtige loop over de wallen van de oude Hollandse vestingstad.

De dag begon niet zo veelbelovend want het regende regelmatig en soms ook heel stevig. En ik was zodanig geconcentreerd op wat komen ging dat ik op NS-station Naarden-Bussum vergat om mijn OV-chipkaart uit te checken. Ook het laatste halfuur voor de start kwam er nog aardig wat hemelwater naar beneden maar toen het startschot naderde werd het gelukkig al vrijwel droog.

Omdat ik voorzichtig wilde beginnen ging ik in het midden van het loperspak staan en dat bleek niet zo’n goed idee. Na de eerste paar honderd meter over een brede toegangsweg ging het al snel rechtsaf de wallen op. Het pad dat genomen moest worden, genaamd “Korte Bedekte Weg”, was veel te smal voor de plotselinge overvloed aan hardlopers en voor degenen die een beetje tempo wilden maken was er geen doorkomen aan. Een hazenpaadje omhoog naar het hoger gelegen walgedeelte naast de officiele route bracht korte tijd uitkomst maar na terugkeer in de meute aan het einde van die vluchtweg was het tempo daar nog even laag. Zodoende was ik (en waren ongetwijfeld velen met mij) gedwongen om een snelheid ruim onder mijn gewoonlijke basistempo aan te houden en als het kon links of rechts lopers te passeren. De eerste ronde van 3,5 km bleef ik dan ook ruim onder de 10 km/ uur steken, zeker op de tweede helft van het parcours waar het pad nog eens de helft zo smal was. Gelukkig werd de spoeling na iedere ronde dunner, omdat er steeds meer mensen afsloegen naar de finish. Men had zich van te voren namelijk ingeschreven voor 1, 2, 3 of 4 rondjes.

In de tweede ronde zat ik al boven de 11 km/ uur en kon ik, ook omdat de spieren inmiddels goed waren opgewarmd en ik geen last meer had van naweeën van mijn blessure, mijn eigen tempo lopen. Wel zag ik mijzelf genoodzaakt een sanitaire pitstop in te lassen. De verwachting was geweest dat het die dag nogal warm en benauwd zou worden, dus ik had van te voren flink veel water gedronken. Het is eigenlijk niet zoals het hoort en zelfs bij de wet verboden maar als je blaas flink gaat protesteren rent het natuurlijk niet echt lekker. En gelukkig was er ergens aan de achterkant van het parcours een mooie bosschage waarachter ik in de eerste ronde ook al een loper had zien verdwijnen.

Op een gegeven moment tijdens de derde ronde passeerde ik iemand die mij, zo bleek al gauw, als haas ging gebruiken. Ik vind het nooit heel prettig als men vlak achter mij loopt en daar blijft hangen, dus probeerde ik de loper met een paar versnellinkjes af te schudden. Het bleek een taaie klant te zijn en het lukte niet echt om hem kwijt te raken. Nadat ik op een omhooglopend gedeelte zoals gewoonlijk versneld had en even daarna de zon ineens doorbrak, werd het ook direct een stuk warmer en benauwder. Hierdoor merkte ik dat ik wat vermoeid raakte en ik moest mijn tempo een stukje terugschroeven. Dit was voor de bumperklever het sein om erop en erover te gaan en ik zag hem langzaam van mij weglopen.

Ik probeerde zo goed mogelijk om een redelijk tempo erin te houden en dat lukte aardig. Toen ik voor de laatste keer het drinkwaterpunt passeerde stonden daar twee lopers, een man en een vrouw, een slokje te nemen. Op het moment dat ik hen passeerde sloot de vrouw zich bij mij aan en liep in mijn tempo mee. Op de achterkant van haar shirt stond te lezen “AV Tempo trainer”. Zij was dus een actief lid van de organiserende vereniging uit Bussum. Ik vond het een hele eer om een stukje met haar op te mogen rennen. Het bleef echter bij een stukje want zij hield mijn tempo niet veel langer dan een kwart ronde vol. Daarna liep ik langzaam bij haar weg. Intussen had ik gezien dat de bumperklever van een ronde eerder toch nog of weer in mijn zicht liep en ik kon dus tevreden constateren dat ik eerder op hem inliep dan dan ik op hem moest toegeven. Wel wist ik dat ik hem niet meer zou achterhalen, daarvoor wat de afstand tussen ons toch te groot. Daarom concentreerde ik mij op het vasthouden van mijn tempo en op het achterhalen van de lopers vlak voor mij. Dat lukte nog met een paar mede-deelnemers en solo stormde ik op finish af. Direct na de doorkomst kreeg ik meerdere zaken overhandigd, waaronder een drinkbidon en een flesje water van de organisatie. Vermoeid wandelde ik verder en ik realiseerde mij pas een paar minuten later dat ik mijn gps-horloge niet had stopgezet. Hierdoor wist ik dus niet wat mijn eindtijd was. Mijn tweede nalatigheid van die dag. Later bleek dat ik ruim onder de 1:20 uur gebleven was en dus ook onder mijn van te voren bedachte streeftijd.

Ik had de wandeling terug naar de sporthal wel nodig om weer een beetje bij te komen en ook het drinken, eten, douchen en omkleden droegen gelukkig bij aan mijn lichamelijke herstel. Met een tevreden gevoel maakte ik de wandeling door mooie delen van Naarden en Bussum terug naar het station. Ik had toen al het plan opgevat om volgend jaar weer naar Naarden af te reizen en de rondjes over die prachtige wallen te gaan afleggen. Op het station aangekomen bleek dat ik alsnog mijn ov-chipkaart kon uitchecken en dus ging ik in opperbeste stemming terug in de richting van de hoofdstad.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 26 mei 2012 op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: