Registreren van looptijden werkt ook verslavend

Toen ik vroeger in mijn geboortedorp ging hardlopen, liep ik meestal het bos in en rende daar kriskras over de paden. Ik kan mij niet herinneren of ik dan een horloge droeg, maar ik had geen enkel idee hoelang ik liep en welke afstand ik aflegde. Ik was daar helemaal niet mee bezig. Ook later liep ik zo mijn vaste rondjes of tot een bepaald punt en weer terug en nooit klokte ik die loopjes.

Een jaar of tien geleden won mijn jongste dochter bij de bingo op de turnvereniging een stopwatch. Omdat zij daar als klein meisje niets aan had, ben ik het apparaatje maar gaan gebruiken bij het hardlopen. De hele tijd met zo’n ding in je hand lopen is echter ook niet prettig en daarom heb ik op een gegeven moment een goedkoop stopwatch-horloge aangeschaft. Ik liep in die tijd altijd een bepaald rondje en vroeg mij telkens af hoeveel kilometer dat rondje zou zijn. Ik nam mij steeds voor om een fietscomputertje te kopen en het traject eens op te meten.

Het is er echter nooit van gekomen en het was ook niet meer nodig toen een hardlopende collega mij attendeerde op de site Afstandmeten.nl. Er ging een wereld voor mij open, hier kon je gewoon iedere afstand die je wilde weten op de computer uitmeten. Al gauw ging ik allerlei trajecten uitmeten en plannen. Vorig jaar drong het tot mij door dat je ook trainingstijden op die site kon vastleggen, waarbij vanzelf de gemiddelde snelheid per uur en de tijd per gelopen kilometer zichtbaar werden.

Niet lang daarna liet een andere collega mij kennismaken met het fenomeen gps-horloge. Daarmee zag hij tijdens het lopen welke afstand hij al had afgelegd en wat zijn gemiddelde snelheid per uur over de hele route of op dat moment was. Ik had mij tot dan toe altijd beholpen met het in het hoofd prenten van de kilometerpunten op mijn route en het op die punten op mijn stopwatch kijken. Toen ik eenmaal mijn Garmin Forerunner 205 had aangeschaft kreeg ik steeds meer informatie over mijn loopprestaties en ging ik mij daar steeds meer op focussen. Met de bijgeleverde software kon ik alle informatie naar mijn computer downloaden, alle details uitpluizen en de routes zelfs direct in Google Earth bekijken. Vooral de eerste keren vond ik het heel fascinerend om te zien hoe in dat laatste programma eerste de aardbol verscheen en vervolgens met duizelingwekkende snelheid werd ingezoemd op mijn omgeving waarna tenslotte mijn afgelegde traject zeer gedetailleerd in beeld werd gebracht.

Toen ik bij het zoeken op internet naar heel iets anders de site Looptijden.nl tegenkwam, ging het hek echt van de dam. Deze site bood heel veel mogelijkheden, was gratis en zag er ook nog eens prachtig uit. Ik ben met terugwerkende kracht alle gegevens van mijn horloge en van Afstandmeten.nl naar deze site gaan uploaden en ik heb handmatig toegevoegd wat ik nog van voor die tijd heb kunnen achterhalen.

Als ik terugkom van het rennen kan ik bijna niet wachten om achter de computer te kruipen. Ik zet dan eerst de gegevens van mijn gps-horloge over naar Garmin Trainingcentre en ik kijk naar zaken als de tijden per gelopen kilometer, de gemiddelde snelheid per uur en de behaalde topsnelheden. Zo heb ik volgens mijn horloge ooit eens de 638,5 km/uur gehaald. In Trainingscentre maak ik een exportbestand dat ik upload naar Afstandmeten.nl zowel als naar Looptijden.nl. Beide sites hebben zo hun eigen specifieke functionaliteiten, die elkaar prima aanvullen.

Mijn collega’s blijven inspiratie aandragen want afgelopen week kwam ik via-via-via bij een Twitterbericht van een (inmiddels oud-) collega terecht. Daarin stond een link naar een loop die hij had geregistreerd op de site Garmin.connect. Niet alleen vond ik het leuk om te zien welk traject hij had gelopen en wat zijn tijden waren, die site zag er ook zeer interessant uit. Omdat ook nog eens bleek dat de persoon in kwestie vrijwel hetzelfde gps-horloge als ik gebruikte, heb ik direct een account aangemaakt en de gegevens uit mijn horloge geüpload. Een heel aardige mogelijkheid op deze site is de Player, waarin je op het scherm het hele gelopen traject via een kaart nog eens kunt “overdoen” en onderwijl alle informatie met betrekking tot snelheid, hoogteverschil en afgelegde kilometers kunt aanschouwen.

Ik heb nu dus 1 softwarepakket en 3 websites waarop ik mijn resultaten bijhoud. Het is dat ik via het hardloopteam van mijn werkgever gratis kan meedoen aan een paar grote hardloopevenementen, anders zou ik ernstig overwegen om mijn baan op te zeggen  ;-).

En ik weet niet of ik nog wel tijd heb voor mijn gezin en voor het huishouden. Ik heb het eigenlijk veel te druk met hardlopen en met mijn tijden bijhouden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 4 april 2012 op Looptijden.nl

Een gedachte over “Registreren van looptijden werkt ook verslavend

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: