Alsnog een blog

Alweer bijna een maand geleden deed ik mee aan de Roze Loop in Amsterdam Oost. Twee weken daarvoor noemde ik de Nescioloop het kleine broertje van de Dam tot Damloop. Als ik de vergelijking doortrek dan zou ik de Roze Loop als het baby-zusje of -broertje moeten betitelen. En dan vergelijk ik dus de deelnemersvelden en de publieke belangstelling langs de routes van deze drie (Groot-) Amsterdamse lopen.

De Roze Loop wordt georganiseerd door DGLA (Dutch Gay and Lesbian Athletics). Als vermelding op o.a. Uitslag.nl staat bij deze loop te lezen dat hij “supergezellig” is en “iedereen is welkom”. Dus voelde ik mij, ondanks dat ik niets met de kleur roze heb, niet bezwaard om mij aan te melden voor de 15 km-loop. Het parcours bevindt zich in en om het Flevopark en langs het Amsterdam-Rijnkanaal en is, volgens de organisatie 5 km lang. Men kan kiezen om 1,2 of 3 ronden te lopen. Overigens grenst deze loop letterlijk aan de Nescioloop en maakt voor een klein gedeelte zelfs gebruik van hetzelfde traject.

Bij de start die verricht werd door een politieagente die, volgens de speaker van dienst, ook lesbienne van het jaar scheen te zijn, stonden niet meer dan 25 tot 30 lopers, waaronder slechts een paar vrouwen. Bij zo’n klein aantal heb je meteen het idee dat je vooraan zou kunnen lopen, dus ik ging vrolijk met de eersten mee. Toen ik na korte tijd op mijn gps-horloge keek zag ik dat al direct op een tempo van 13 km/ uur zat. Dat was, met nog 15 km voor de boeg, wel erg voortvarend. Ik probeerde een beetje in te houden maar ik liep eigenlijk wel lekker. De echt snelle lopers kon ik van het begin af aan niet bijhouden maar ik liet toch best wel een aardig groepje achter mij.

Ik had deze loop ook gekozen om vast een beetje te oefenen in het meerdere keren lopen van hetzelfde rondje. Ik had mij namelijk al aangemeld voor de Wallenloop in Naarden drie weken later. Daar zou ik 4 rondjes van 3,5 km om het oude centrum van deze historische stad gaan lopen. En tot dan toe liep ik altijd van A naar B, of van A naar B en weer terug naar A of van A via B, C en D weer terug naar A (één grote ronde dus). Enige oefening in steeds hetzelfde stuk lopen kon zeker geen kwaad.

Op weg naar de start en aan het begin van de loop was de temperatuur eigenlijk ideaal, het niet te warm en er was een lekker windje. Al vrij snel echter viel de wind vrijwel weg, brak de zon door en werd het behoorlijk warm en benauwd. Hierdoor kon ik mijn hoge tempo niet de hele loop volhouden. Wel was mijn doorkomst op de 10 km volgens de officiële tijdwaarneming onder de 50 minuten. Dat feit deed mij de vuisten ballen van vreugde want het was de eerste keer dat mij dat lukte. Later, toen ik de gegevens van mijn horloge naar mijn computer overzette, bleek overigens dat de organisatie wel wat optimistisch had gemeten want volgens mijn horloge was het te lopen rondje minder dan 5 km en was ik dus pas zo’n 50 seconden later bij het echte 10 km-punt beland. Jammer, geen pr op de 10 km als tussentijd dus. Mijn horloge geeft namelijk eerder een te grote afstand aan dan een te kleine.

Vanwege de verwachte temperatuur had ik geen water meegenomen maar ik had al vrij snel een droge keel en maakte daarom bij ieder rondje gebruik van de waterpost. Dat is iets wat ik normaal gesproken niet doe. Omdat het zo warm en benauwd was en omdat meerdere keren hetzelfde rondje lopen voor mij geestelijk best wel lastig is, zakte mijn tempo allengs terug naar ongeveer 11,6 km/ uur. Ik werd ook ingehaald door lopers die ik aan het begin al snel achter mij had gelaten. Zelfs vlak voor de finish liep iemand mij nog voorbij maar dat kwam vooral omdat ik niet in de gaten dat er nog ter elfder ure iemand zo sterk kwam opzetten en omdat ik uitgebreid naar mijn vrouw aan het zwaaien was, die mij vlak voor de eindstreep kwam toejuichen. Mijn 1:17:29 was (over een iets kortere afstand) wat minder snel dan mijn tijd op de Nescioloop maar hij mocht er toch nog altijd wezen. En mijn voorbereiding op de Wallenloop was op een goede manier ingezet 🙂

Oorspronkelijk gepubliceerd op 25 mei 2012 op Looptijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Klein, dapper en snel

Froukje haalt de finish wel!

Running Benno

On🏃🏾‍♂️To mijn 3de Enschede Marathon

Tobatleet

Beleefsels van een Goudse Runner

sportlifecrisis

"Sport, ik wil er veel voor doen maar niets voor laten"

Mari Durieux // Alles over hardlopen

hardloper - hardloopblogger - running junkie - reviews en racereports

%d bloggers liken dit: